- «Ας προσπαθήσωμε να αντλήσωμε μόνον εν- έστω χαμόγελο από τα χείλη σου, ω συνωφρυωμένε και κατσούφη και δύστροπε Έλλην αναγνώστα!» έγραφε ο Δημήτρης Ψαθάς (στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίο του «Η Θέμις έχει κέφια», το 1938) για εκείνο που επιζητούσε περισσότερο: το χιούμορ και το χαμόγελο του αναγνώστη (Εδώ, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Γκιωνάκη)
- «Ντιντάκι Ερωτευμένος;». «Ω, Άλεξ, ναι!» «Με μένα;» «Ναι, Άλεξ, σε λατρεύω». «Περιττό. Για χορό είσαι καλός. Δυστυχώch. Ορεβουάρ και μπάι μπάι. Σόου λονγκ και για χαρά chou»... Η Άλεξ Βλαμένου είναι η τυπικά κακομαθημένη νεαρή νεόπλουτη που έχει γαλουχηθεί μέσα στην τυπικά νεόπλουτη οικογένεια της εποχής του ΄50. Την Οικογένεια Βλαμένου. Παρατηρητής που «ακτινογραφούσε» με μοναδική ικανότητα τον χαρακτήρα της αστικής κοινωνίας της εποχής του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, δεν άφησε κανένα από τα ελαττώματα του Έλληνα ασχολίαστο.
- Στην «Οικογένεια Βλαμένου» (που εξέδωσε το 1956) θα αναγνωρίσουμε πολλούς από τους χαρακτήρες που αργότερα θα συναντήσουμε στον ελληνικό κινηματογράφο του ΄60, τις εκφράσεις και τα καμώματα των κυρίων των βορείων προαστίων, τα νάζια των νεαρών δεσποινίδων που ομιλούν και τη γαλλική, την πατριαρχική φιγούρα των ανδρών που θα μας θυμίσουν Κωνσταντάρα.
- Ο συγγραφέας της «Μαντάμ Σουσού» και του «Η Θέμις έχει κέφια» (που ήταν το πρώτο του βιβλίο το 1937) έχει την ικανότητα να μας κάνει να γελάμε ακόμα, να θυμόμαστε, να ψαχνόμαστε και να αναγνωρίζουμε τις αναλλοίωτες... αρετές της φυλής μας.
- Με τον Δημήτρη Ψαθά (που είχε καθημερινή στήλη στα «ΝΕΑ» από το 1946 έως το 1970) και την «Οικογένεια Βλαμένου» αρχίζει η νέα εκδοτική προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» προς τους αναγνώστες της: η σειρά «Χιούμορ- Έλληνες Ευθυμογράφοι», από το Σάββατο 18 Ιουλίου. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα βιβλία του (το πιο δημοφιλές «Η Μαντάμ Σουσού» και το «Η Θέμις έχει νεύρα») όπως και βιβλία των Φρέντυ Γερμανού, Κώστας Πρετεντέρη, Παύλου Παλαιολόγου κ.ά.
- «Ο Δημήτρης Ψαθάς σε δύο τομείς διέπρεψε: στο θέατρο και στη δημοσιογραφία» έγραφε ο δημοσιογράφος (σήμερα σύμβουλος έκδοσης των «ΝΕΩΝ») Βασίλης Νικολόπουλος στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης «Στο καρφί... και στο πέταλο» που περιέχει μια επιλογή από τα χρονογραφήματα που έγραψε ο Ψαθάς στα «ΝΕΑ» από το 1946 έως το 1970. «Το βασικό του επίτευγμα», συνεχίζει, «ήταν ότι κατάφερε να πάρει στα χέρια του ένα δημοσιογραφικό-λογοτεχνικό είδος με παράδοση, το χρονογράφημα και να το μετατρέψει σε ζωντανό, παλλόμενο βήμα. Και πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους χρονογράφους της εποχής του, μιας εποχής που κράτησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες».
- Ας θυμηθούμε...
- Με ύφος κοφτό, αστραφτερό, αλλά και δροσερό, ο Δημήτρης Ψαθάς πέρασε από το χρονογράφημα στη συγγραφή και το θέατρο. Οι κωμωδίες του παίχτηκαν απ΄ όλους σχεδόν τους θιάσους της Αθήνας και μετά πέρασαν στον κινηματογράφο και (κάποιες) στην τηλεόραση. Οι πιο γνωστές είναι «Το στραβόξυλο» (1940), «Ο εαυτούλης μου» (1941), «Οι ελαφρόμυαλοι» (1942), «Μαντάμ Σουσού» (1942), «Φον Δημητράκης» (1947), «Μικροί Φαρισαίοι», «Ζητείται ψεύτης» (1953), «Ένας βλάκας και μισός» (1956), η «Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη» και ο «Αχόρταγος». Έγραψε επίσης χρονικό από τη ζωή του, τους διωγμούς και την αντίσταση της ιδιαίτερης πατρίδας του, το «Γη του Πόντου». Τελευταία του βιβλία ήταν «Σε ήχο πλάγιο» (1973) και «Μέιντ ιν Αμέρικα». Υπήρξε σύμβουλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979.
Thursday, July 16, 2009
«ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΟΙ», Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ»: ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΨΑΘΑ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment