Την απόφασή τους να μη δεχθούν την ανανέωση της θητείας τους, σε περίπτωση που τους προταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, ανακοίνωσαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Πέτρος Μάρκαρης και Λένα Διβάνη.
Την εξέφρασαν με επιστολή τους που απεστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία υπογραμμίζουν ότι συνεργάστηκαν δημιουργικά και αρμονικά με τη διευθύντρια Κατρίν Βελισσάρη.
Ο μοναδικός λόγος, τον οποίο επικαλούνται, που μέχρι τώρα δεν προέβησαν σε δημόσια δήλωση, αν και η θητεία τους έληξε στις 9 Μαΐου, ήταν, όπως υποστηρίζουν, «η ευθύνη που είχαμε αναλάβει να βοηθήσουμε στην καλύτερη οργάνωση της 6ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου».
Και η επιστολή καταλήγει: «Οι ανάγκες της κατ' εξοχήν εργασίας μας, της συγγραφής, αλλά και η συνεχιζόμενη αδιαφορία τής πολιτείας απέναντι στο Κέντρο και τον σκοπό του καθιστούν την παρουσία μας εν πολλοίς άκαρπη και προσχηματική». Ο Πέτρος Μάρκαρης είχε αντικαταστήσει στη θέση του προέδρου τον παραιτηθέντα Δημήτρη Νόλλα, τον Ιανουάριο του 2008. Επικοινωνήσαμε μαζί του και του θέσαμε ορισμένα ερωτήματα.
- Ποιες είναι οι εντυπώσεις, που αποκομίσατε από την «κολοβή» θητεία σας στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου;
«Για μένα οι εντυπώσεις που αποκόμισα είναι εξαιρετικά θετικές μέχρι ενθουσιώδεις από τη συνεργασία μου με την Κατρίν Βελισσάρη. Εκτός αυτού, εκτίμησα ιδιαίτερα όχι μόνο το υψηλό επίπεδο γνώσης αντικειμένου, αλλά και τη φοβερή προσήλωση στο βιβλίο που έχουν τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πρέπει να πω ότι δεν υπερβάλλω. Σπάνια έχω γνωρίσει αυτόν τον συνδυασμό σε ελληνικό οργανισμό πολιτισμού. Αυτά τα δύο στοιχεία έκαναν δύσκολη τη σύνταξη της επιστολής που στείλαμε με τη Λένα Διβάνη. Λυπούμαστε και οι δύο που τελείωσε αυτή η συνεργασία».
- Αν κάνατε έναν προσωπικό απολογισμό, θα λέγατε πως πετύχατε στη θητεία σας;
«Δεν θέλω να μιλήσω για τον εαυτό μου, δεν είναι σωστό».
- Αν κάνατε ωστόσο μία εκ των υστέρων αποτίμηση, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά, όσο χρόνο εμπλακήκατε με τον συγκεκριμένο θεσμό;
«Για μένα, στα πολύ θετικά ανήκουν οι Λέσχες της Ανάγνωσης, στα πολύ θετικά ανήκουν η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και η Εκθεση Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου στην Αθήνα. Στα αρνητικά, ανήκει η έλλειψη ενδιαφέροντος για το ΕΚΕΒΙ από την πλευρά της Πολιτείας. Εκτιμώ ότι το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η όποια υποχρέωσή του απέναντι στο ΕΚΕΒΙ εξαντλείται στο να του δίνει κάποια χρήματα.
Η Λένα Διβάνη κι εγώ, τέλος Μαρτίου του 2008, υποβάλαμε ένα σχέδιο στρατηγικής στον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, κατόπιν δικού του αιτήματος. Σας πληροφορώ ότι ποτέ δεν το συζητήσαμε με τον υπουργό που το ζήτησε, ούτε με τον διάδοχό του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ μου».
- Τι έχετε να πείτε για τη συνεχόμενη αβελτηρία και αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου;
«Αν εξαιρέσουμε ορισμένες περιπτώσεις υπουργών Πολιτισμού, θεωρώ ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήθελαν να αφήσουν έργο. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι βλέπουν το υπουργείο αυτό ως έναν βατήρα, για να εκτιναχθούν πιο ψηλά πολιτικά. Υπό αυτούς τους όρους, το ΥΠΠΟ λειτουργεί ως μια δυνατότητα προβολής και δημοσίων σχέσεων».
- Από το υπουργείο ακούγεται ότι η παραίτησή σας προλαβαίνει την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία σας. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
«Μου είναι παντελώς αδιάφορο. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης. Φανταστείτε ότι στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΒΘ δεν ήρθαν ούτε ο υπουργός ούτε ο γενικός γραμματέας, ούτε απέστειλαν έστω έναν χαιρετισμό. Δεν έχει σημασία αν είμαι εγώ πρόεδρος ή άλλος άνθρωπος του πολιτισμού. Με τη σημερινή επικρατούσα νοοτροπία δεν θα μπορέσει να κάνει σωστή και παραγωγική δουλειά». *
Monday, July 27, 2009
Πέτρος Μάρκαρης: «Το ΥΠΠΟ απαξιώνει το ΕΚΕΒΙ»
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment