Wednesday, November 3, 2010

Ο «Μικρός Αναγνώστης»...

mikrosanagnostis.gr - κυκλοφόρησε το τεύχος Νοεμβρίου
Εμπλουτισμένο με νέες ενότητες και νέα θέματα κυκλοφόρησε
το τεύχος Νοεμβρίου του Μικρού Αναγνώστη.
Ένα θέμα κάθε μήνα, μια ιστορία κάθε εβδομάδα, συνεντεύξεις,
διαγωνισμοί, νέες κυκλοφορίες...

Τον Νοέμβριο ο «Μικρός Αναγνώστης» βάζει τα καλά του και πάει στην όπερα...
Μια βραδιά στην όπερα θα ζήσουν οι φίλοι του Μικρού Αναγνώστη (http://www.mikrosanagnostis.gr/) με οικοδεσπότες τον Νίκο Ξανθούλη, μουσικό και υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την βιολίστα και συγγραφέα Μαριβίτα Γραμματικάκη που θα μας ξεναγήσουν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ και στην παράσταση «Τραβιάτα» του Βέρντι.


Ένα πλούσιο αφιέρωμα που μας μυεί στα μυστικά της εκλεκτής αυτής τέχνης και περιλαμβάνει ακόμη: βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τις παραστάσεις «Τραβιάτα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου και «Χάνσελ και Γκρέτελ» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας εξοικειώνουν με όλα αυτά που συνθέτουν την όπερα: ορχήστρα, μαέστρος, φωνή, χορωδία, φωτισμοί, τι κάνει ο σκηνοθέτης, ο χορογράφος, ο ενδυματολόγος, ο σκηνογράφος, ο συνθέτης και ο λιμπρετίστας δηλαδή ο συγγραφέας του έργου.
[περισσότερα στην ενότητα «Εξερευνώντας ένα θέμα»]
… και δίνει την ευκαιρία στους μικρούς του φίλους να διαγωνιστούν στη συγγραφή λιμπρέτου και να το δουν να ζωντανεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή!
 
Ένας αληθινά πρωτότυπος διαγωνισμός καλεί τους επίδοξους μικρούς λιμπρετίστες να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες που δίνονται στις σελίδες του Μικρού Αναγνώστη. Ο νικητής θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να δει το έργο του, μελοποιημένο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, να γίνεται αληθινή παράσταση όπερας που θα διαγωνιστεί στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Όπερας που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 29-30 Μαρτίου 2011!
[Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συγγραφή λιμπρέτου, θα βρείτε εδώ]

Περισσότερες ιστορίες on line από αυτόν τον μήνα...

Τα παιδιά θα έχουν από τον Νοέμβριο την ευκαιρία να ακούν όχι μόνον μια ιστορία τον μήνα αλλά μια νέα ιστορία κάθε εβδομάδα.

Νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, γνωστοί κυρίως από τις εξαιρετικές θεατρικές τους ερμηνείες, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) να ζωντανέψουν με τις φωνές τους αγαπημένες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων.

Έτσι κάθε εβδομάδα οι φίλοι του Μικρού Αναγνώστη θα ακούν μια νέα ιστορία ντυμένη με τις μουσικές του Θάνου Σωπύλη (στούντιο ΦΑΜΠΡΙΚΑ) ενώ μπορούν παράλληλα να τη διαβάζουν «ξεφυλλίζοντας» ηλεκτρονικά το βιβλίο.

[Εάν θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας την ιστορία της εβδομάδας, συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ]

Μετά την Κόρα Καρβούνη που μας αφηγήθηκε την ιστορία «Οφσάιντ, Το Μουντιάλ και τα παραμύθια του Άντερσεν», από το βιβλίο Σε δύο τρελά ημίχρονα, της Αγγελικής Βαρελά (Εκδόσεις Μίνωας) σειρά έχουν:
  • 1 Νοεμβρίου ο Χρήστος Σουγάρης με μια πολύχρωμη ιστορία για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών, από το βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (εκδόσεις Καστανιώτη).

    [ακούστε την ιστορία εδώ]


  • 8 Νοεμβρίου ο Στράτος Σωπύλης μας ταξιδεύει στον μαγικό "Κόσμο του πουθενά" της Γιολάντας Πατεράκη (εκδόσεις Ψυχογιός).






  • 15 Νοεμβρίου ο Αστέριος Πελτέκης μας πάει μια βόλτα στην πορεία του Πολυτεχνείου (με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου) μαζί με «Τα αδέσποτα» της Σοφίας Ζαραμπούκα (εκδόσεις Μεταίχμιο).





  • 22 Νοεμβρίου η Αλεξάνδρα Αϊδίνη μας μεταδίδει αντιπολεμικά μηνύματα μέσα από την ιστορία «Παιχνίδια και ψιλικά» του Νικόλα Ανδρικόπουλου (Εκδόσεις Λιβάνη).






  • 29 Νοεμβρίου ο Νίκος Κουρής μας αφηγείται μια διασκεδαστική ιστορία έρωτα ανάμεσα στην «Πουπού και την Καρλότα» του Ευγένιου Τιβιζά (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).




Τον Δεκέμβριο θα ακούσουμε τη Μαρία Ναυπλιώτου σε ένα τρυφερό παραμύθι και την Μελίνα Αποστολίδου να μας διαβάζει τα δικαιώματα μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας (10 Δεκεμβρίου). Θα ακολουθήσει, εν όψει των Χριστουγέννων, ένα πλούσιο αφιέρωμα στους χριστουγεννιάτικους μύθους και τις παραδόσεις μας.

Και μια καινούργια ενότητα οι «Νέες κυκλοφορίες»

Για να είναι πάντα ενημερωμένοι οι μικροί βιβλιόφιλοι ο Μικρός Αναγνώστης εμπλουτίζει την ενότητα «Βρες ένα βιβλίο» με τις «νέες κυκλοφορίες» όπου καταγράφονται ανελλιπώς όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν κάθε μήνα.


Καλεσμένοι του Νοέμβρη οι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλούμπασης και Σοφία Τουλιάτου
Η κάμερα του Μικρού Αναγνώστη εισβάλει αυτόν τον μήνα στο εργαστήρι της ομάδας magikpencil. Οι -κατά κόσμον- Πέτρος Μπουλούμπασης και Σοφία Τουλιάτου μας εισάγουν στη μαγεία του σχεδίου και της εικονογράφησης και μας εξηγούν πώς η ζωγραφική αλλάζει τον κόσμο και τα πράγματα!
[Δείτε τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην ενότητα «Πένες και χρώματα»]




Και βέβαια ο Μικρός Αναγνώστης μας ενημερώνει κάθε μήνα:
Πού θα πάμε σήμερα:  Η ατζέντα των παιδικών εκδηλώσεων του μήνα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια.
Βρες μια βιβλιοθήκη: Ένας πολύχρωμος χάρτης οδηγεί τον Μικρό Αναγνώστη στην κοντινότερη στο σπίτι του παιδική βιβλιοθήκη.
Ρίξε μια ματιά: κατάλογος χρήσιμων για τα παιδιά διαδικτυακών συνδέσμων.
Μικρός συγγραφέας: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γράψε και κέρδισε» βλέπουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους.
Η γωνιά των δασκάλων: πληροφορίες και σύνδεσμοι για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.
Παίζω και διαβάζω: Συγγραφείς και βιβλία σε  διασκεδαστικά παιχνίδια μνήμης, ταχύτητας, γνώσεων για βιβλιόφιλους και όχι μόνον.
Για να έχετε κάθε μήνα τα νέα του Μικρού Αναγνώστη στο e-mail σας γίνετε συνδρομητές στην «Εφημερίδα μας» συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ.

Διαβάστε το τεύχος Νοεμβρίου:  www.mikrosanagnostis.gr

No comments: