Monday, November 29, 2010

Η τεχνολογική επανάσταση του διαρκούς διαλόγου

  • ΟΙ «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΕΔΩΣΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2014
Πενήντα χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν μέσω web casting σε live χρόνο, από διάφορα σημεία του πλανήτη, τους τετραήμερους «Διαλόγους των Αθηνών», που έληξαν στην κατάμεστη αίθουσα της νέας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση το βράδυ του Σαββάτου.
 
Κατάμεστη η αίθουσα με απορροφημένους επισήμους και με συνέδρους, ανάμεσά τους και πολλούς φοιτητές 
Κατάμεστη η αίθουσα με απορροφημένους επισήμους και με συνέδρους, ανάμεσά τους και πολλούς φοιτητές  
Το γεγονός ότι, σε εποχές δύσκολες για τη χώρα, σταρ ακαδημαϊκοί, όπως ο Ρόντρικ Μπίτον και ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, δήλωσαν «παρών» δημιουργώντας ένα εν δυνάμει δίκτυο διανοουμένων με κέντρο την Αθήνα, ήταν μια επιτυχία των διοργανωτών. Το γεγονός ότι ο διάλογος συνεχίζεται ακόμη μέσω της e-journal του συνεδρίου, όπου υπάρχουν όλες οι εισηγήσεις αλλά και τα βίντεο των ομιλιών, είναι μια επιπλέον επιτυχία της διοργάνωσης, που ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό το 2014. 

«Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ», τόνισε στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, 86ος ομιλητής των «Διαλόγων των Αθηνών». Παραφράζοντας τη διαρκή Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο, πρότεινε την «επανάσταση του διαρκούς διαλόγου». 

«Διάλογος σημαίνει μια θέση και μια απάντηση. Τι πετύχαμε εμείς με τους διαλόγους μας;», ρώτησε ο πρόεδρος, που παραδέχτηκε πάντως ότι παρέμεινε με «πολλά ερωτήματα αναπάντητα». Η απάντηση που έδωσε ήταν η πλέον εύγλωττη. Αριθμοί: 1.600 άτομα επισκέφθηκαν τη Στέγη έως την Παρασκευή, 10.500 επισκέπτες μπήκαν στην e-journal, 50.000 από 32 διαφορετικά ιδρύματα του κόσμου παρακολούθησαν τις εργασίες μέσω live streaming. 

«Την εναρκτήρια ημέρα στους "Διαλόγους", εκτός από την υπουργό Παιδείας, πληροφορήθηκα ότι ήταν παρόντες μόνο δύο βουλευτές. Η πρότασή μου για να αντιμετωπίσετε την κρίση είναι να κλείσετε τη Βουλή. Και να φέρετε όλους τους βουλευτές εδώ. Ισως κάτι μάθουν», πρότεινε εκ των υστέρων ο πάντα αιρετικός Σάιμον Κρίτσλεϊ, ο οποίος δεν θεωρεί το διάλογο απλή ανταλλαγή απόψεων, αλλά «κυνήγι της αλήθειας» και «αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας». 

«Σας θέτω το ερώτημα: πόσο αλλάξατε απόψεις αυτές τις 4 ημέρες;», προκάλεσε στο Σαββατόβραδο ομιλητές και κοινό. «Μόνο αν μετακινηθήκατε στον τρόπο που σκέφτεστε, πέτυχαν οι "Διάλογοι"». 

Και όμως. Αν κάποιος αποπειραθεί ένα σχηματικό απολογισμό του τετραημέρου, νικητής δεν θα αναδειχθεί ακριβώς ο... διάλογος. Το πρόβλημα ξεκινούσε εν μέρει από τα τεράστια σε αριθμό ομιλητών πάνελ και τις κουραστικές -από τις 9 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ, με τα διαλείμματα ασφαλώς- εργασίες των συνεδριών. 

«Ο διάλογος δεν "πέτυχε" στο κομμάτι που αφορούσε τους ομιλητές και τους συνομιλητές Διότι εμφανίστηκαν όλοι σαν ομιλητές», παραδέχτηκε η υπεύθυνη ακαδημαϊκού συντονισμού του συνεδρίου, Νίκη Τσιρώνη. «Ναι μεν προσπαθήσαμε να σπάσουμε τις συντηρητικές φόρμες, ωστόσο όντως πρέπει να βρούμε έναν πιο φρέσκο τρόπο προκειμένου να προαγάγουμε το διάλογο. Το κομμάτι όμως των ερωτήσεων δούλεψε καλά». Ανάμεσα στις επιτυχίες της διοργάνωσης, αναφέρει πρώτη την ενεργό συμμετοχή όλων των γενεών, «από 20 ετών μέχρι 80», μαζί με το «τεχνολογικό θαύμα». «Το web casting είναι μια καινοτομία στην οποία στοιχηματίσαμε, παίξαμε και τελικά κερδίσαμε», λέει η Νίκη Τσιρώνη. 

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και το ότι η παρθενική πολυεθνική διοργάνωση κύλησε ρολόι στο απαιτητικό πρακτικό σκέλος, παρόλο που δοκιμαζόταν για πρώτη φορά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το κτίριο, ενώ ακόμη υπήρχαν μάστοροι για τα τελευταία μερεμέτια, αποδείχθηκε λειτουργικότατο. Το συνέδριο ήταν το καλύτερο crash test για τα επίσημα θυρανοίξια στις 7 Δεκεμβρίου, με τη θεατρικοποιημένη πραγματικότητα που στήνει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.*

No comments: