Tuesday, November 30, 2010

Σε δύο συγγραφείς από την Τουρκία και την Αλβανία τα βραβεία Balkanika

Στη Σεμά Καϊγκουσούζ από την Τουρκία και στον Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ τα βραβεία Balkanika για το 2008 και το 2009


 

Η συγγραφέας, Σεμά Καϊγκουσούζ (γενν. 1972 Σαμψούντα, στη φωτο), από την Τουρκία και ο Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ, κέρδισαν τα βραβεία λογοτεχνίας «Balkanika» για το 2008 και το 2009, η απονομή των οποίων έγινε σε τελετή, στον Αυλώνα της Αλβανίας. Η Τουρκάλα συγγραφέας βραβεύθηκε για το έργο της «La chute des priers» και ο υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αλβανός συγγραφέας έλαβε βραβείο για το έργο του «L'entravee». Οι δύο νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 14 διαγωνιζόμενων, που ορίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές των χωρών, που μετέχουν στο διαγωνισμό.

Στην τελετή απονομής των βραβείων για το καλύτερο λογοτεχνικό έργο στα Βαλκάνια το 2008 και το 2009 παρέστησαν προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής της Αλβανίας και άλλων χωρών. Η απονομή λογοτεχνικών βραβείων διοργανώνεται από το διεθνές ίδρυμα «Balkanika», με έδρα τη Βουλγαρία, στο οποίο μετέχουν εκδότες από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Το βραβείο για το καλύτερο λογοτεχνικό έργο το 2008 απονεμήθηκε φέτος, εξαιτίας προβλημάτων.
Από την Ελλάδα, υποψήφιοι για το 2008 ήταν ο Ηλίας Μαγκλίνης για τη νουβέλα «Η Ανάκριση» (εκδ. Κέδρος, 2008) και ο Δημήτρης Νόλλας για τη νουβέλα «Ναυαγίων πλάσματα» (εκδ. Κέδρος, 2009).

No comments: