Wednesday, November 17, 2010

Πέθανε ο Ρουμάνος ποιητής Άντριαν Παουνέσκου


Στις 5 Νοεμβρίου πέθανε ο Ρουμάνος ποιητής Άντριαν Παουνέσκου, γνωστός ως ο ποιητής της αυλής του αλήστου μνήμης δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Ο Παουνέσκου γεννήθηκε το 1943 στη σημερινή Μολδαβία και σε ηλικία 17 ετών δημοσίευσε τους πρώτους του στίχους. Το 1968 έγινε μέλος του Κ.Κ. και το 1973 ξεκίνησε μια σειρά από συναυλίες σε στάδια. Με ροκ μουσική έντυνε τους στίχους του, που αρχικά ασκούσαν καλυμμένη κριτική, για να επικρατήσουν σύντομα πατριωτικοί και εθνικιστικοί τόνοι. Υμνούσε τη σοσιαλιστική πατρίδα, το μεγαλείο της Ρουμανίας και βέβαια τον σοφό ηγέτη. Ένα ατύχημα στο Πιτέστι το 1985, που κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, έγινε αφορμή για να πέσει σε δυσμένεια. Το 1986 επανήλθε με νέα υμνητικά στιχουργήματα.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ακολούθησε την πτώση του Τσαουσέσκου τον Δεκέμβριο του 1989 παρ' ολίγον να λυντσαριστεί από τους διαδηλωτές στο Βουκουρέστι. Τον επόμενο χρόνο έγινε μέλος του σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος και το 1996 διεκδίκησε με ελάχιστη απήχηση την προεδρία της δημοκρατίας. Στη συνέχεια προσχώρησε στο κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ίον Ιλιέσκου και αναδείχθηκε πρόεδρος της επιτροπής της γερουσίας για θέματα πολιτισμού και μαζικής επικοινωνίας. Πέτυχε την απονομή από το κράτος τιμητικής σύνταξης στους ηλικιωμένους συγγραφείς ύψους διπλάσιου της μέσης εθνικής σύνταξης.

Ο θάνατος του Παουνέσκου προξένησε συγκίνηση στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Ξεχάστηκαν η προσκόλλησή του στον Τσαουσέσκου, οι σοβινιστικές αντιουγγρικές κορώνες και οι πύρινοι λόγοι του κατά των ομοφυλοφίλων. "Η Ρουμανία είναι φτωχότερη χωρίς τον Παουνέσκου" δήλωσε ο Γκεόργκε Χάτζι, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής της τουρκικής Γαλατάσαράι. Βλέπετε ο εκλιπών έγραψε τους ύμνους της Ραπίντ Βουκουρεστίου και της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα.
  • Γιάννης Ευστρατίου, Η ΑΥΓΗ: 17/11/2010

No comments: