Monday, August 3, 2009

Σεντ Εξυπερί: 65 χρόνια από τον θάνατο του «πρίγκιπα» της λογοτεχνίας


ΠΑΡΙΣΙ. Στις 31 Ιουλίου 1944 κατέπεσε στη Μεσόγειο, κάπου στα ανοικτά της Μασσαλίας, ένα πολεμικό αεροπλάνο τύπου Lockheed Lightning Ρ-38. Πιλότος του ήταν ο «πρίγκιπας» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Γάλλος Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί [Antoine de Saint-Exupéry], ο οποίος έπεσε θύμα αερομαχίας με γερμανό πιλότο. Σήμερα, 65 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο θρύλος του συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα», του βιβλίου που συντρόφεψε και συντροφεύει τα παιδικά χρόνια εκατομμυρίων ανθρώπων, μοιάζει πιο ζωντανός από ποτέ. Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 65 ετών από τον θάνατό του διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας με επίκεντρο τη Μασσαλία.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πιλότος και λάτρης της περιπέτειας, ο γεννημένος το 1900 στη Λυών Σεντ Εξυπερί έγινε γνωστός κυρίως από τον «Μικρό Πρίγκιπα», βιβλίο το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1943 και έχει μεταφραστεί σήμερα σε περισσότερες από 200 γλώσσες σημειώνοντας εκδοτικό ρεκόρ. Αλλα βιβλία του όπως η «Νυχτερινή Πτήση», η «Γη των ανθρώπων» και το «Κάστρο» έγιναν επίσης διεθνή μπεστ σέλερ. Ο τραγικός όσο και μυστηριώδης θάνατός του στις 31 Ιουλίου 1944 έδωσε μυθικές διαστάσεις στη φήμη του συγγραφέα. Εκείνη την ημέρα, στις 8.45 το πρωί, ο Σεντ Εξυπερί απογειωνόταν με το Lightning Ρ-38 του από το αεροδρόμιο Μπαστία της Κορσικής για επιχείρηση στα νότια της Γαλλίας. Ηταν το τελευταίο ταξίδι του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1998 ένας ψαράς βρίσκει κατά τύχη το βραχιόλι του συγγραφέα. Το 2000 ο αρχαιολόγος Λυκ Βαρνέλ θα ταυτοποιήσει επισήμως τμήμα της μηχανής και της ουράς του αεροπλάνου του Εξυπερί το οποίο εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή της Μασσαλίας. Τα αίτια της πτώσης παρέμειναν άγνωστα. Ως τον Μάρτιο του 2008, όταν ένας υπέργηρος Γερμανός, ο πρώην πιλότος της Λουφτβάφε Χορστ Ρίπερτ, προέβη σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη: ότι στις 31 Ιουλίου 1944 είχε καταρρίψει ένα αεροπλάνο τύπου Lightning Ρ-38- ακριβώς στην περιοχή όπου πετούσε ο Εξυπερί.

Η «λύση» του μυστηρίου δεν αφαίρεσε τίποτε από τη δόξα που συνοδεύει, 65 χρόνια μετά τον θάνατό του, τον ευαίσθητο ανθρωπιστή συγγραφέα. Μόνο στην Ιαπωνία το μουσείο που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, κοντά στο Τόκιο, εξακολουθεί να προσελκύει 400.00 επισκέπτες ετησίως.

Εκθεση με τίτλο «Ιnvitation au Voyage» («Πρόσκληση σε ταξίδι»), η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα (όπως το βραχιόλι και άλλα) και ντοκουμέντα του Εξυπερί, λειτουργεί ως τις 30 Αυγούστου στο δημαρχείο της Μασσαλίας. [Το Βήμα, Τρίτη 4 Αυγούστου 2009]

http://www.antoinedesaintexupery.com/

No comments: