Tuesday, May 20, 2008

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ



Σήμερα, στις 3μμ στο Α΄ Νεκροταφείο, θα γίνει η πολιτική κηδεία, όπως ο ίδιος το θέλησε, του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου. Ο τελευταίος από τους κορυφαίους - αμετανόητα «στρατευμένος» με τους αγώνες του λαού - κομμουνιστές και αγωνιστές-δημιουργούς θα «ξανασμίξει» με τους «πρωτοπόρους αμπελουργούς». Τους ηρωικούς πεσόντες συμμαχητές του στη μάχη του ΔΣΕ στη Μουργκάνα, των οποίων τα ιδανικά και τη θυσία τίμησε με τη συνεπή στάση της ζωής και το πλούσιο έργο του και τους οποίους ύμνησε με ποίημά του («Εξόρμηση», 1/7/1948).

Ο Μ. Αλεξανδρόπουλος υπήρξε ιστορικός δημιουργός, γιατί με τα έργα του απαθανάτισε μεγάλους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας στον 20ό αιώνα. Γιατί με το όπλο και την πένα του αγωνίστηκε κατά του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αλλά και για τη σημαντική «κατάθεσή» του για την ιδεολογική μόρφωση του λαού. Για την ιστορία... συμπληρώνουμε το χτεσινό μας δημοσίευμα και με μερικά άλλα βιογραφικά στοιχεία του.

Ξεκινώντας από τα έμπεδα της Καλαμάτας περνά, στις αρχές του 1948, στα Γιάννενα. Βαδίζοντας νύχτα στα βουνά, φορτωμένος με φαρμακευτικά και άλλα είδη, φτάνει στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ στην Ηπειρο. Μετέχει στις μάχες και γράφει στην εφημερίδα του ΓΑ, «Καθημερινά Νέα». Αρχές Σεπτέμβρη του 1948 τραυματίζεται βαριά. Χειρουργείται στο νοσοκομείο Αργυροκάστρου. Επιστρέφοντας στο ΓΑ, μετέχει στη σύνταξη των «Καθημερινών Νέων», γράφει τις «Ριπές», τις πολεμικές ανταποκρίσεις και με τον Πάνο Δημητρίου επιμελείται την περιοδική έκδοση «Ειρήνη», που απευθυνόταν στους στρατιώτες του κρατικού στρατού, διακηρύσσοντας την ανάγκη συναδέλφωσης των αντιμαχομένων παιδιών του λαού. Κάλυψε δημοσιογραφικά την επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ και άλλων Γάλλων διανοουμένων στο Γράμμο - Βίτσι. Δημοσίευσε κείμενά του στην εφημερίδα του ΔΣΕ «Προς τη Νίκη».

Πολιτικός εξόριστος στο Βουκουρέστι, μέχρι το 1956, μετέχει στην Επιτροπή Διαφώτισης, στο Λογοτεχνικό Κύκλο, στο εκδοτικό του ΚΚΕ «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», στη σύνταξη του περιοδικού «Νέος Κόσμος», ενώ παράλληλα μεταφράζει (στα ελληνικά) έργα του Λένιν κ.ά.

[Ριζοσπάστης, 21/5/2008]

No comments: