Tuesday, May 6, 2008

31η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Την αφίσα της έκθεσης φιλοτέχνησε ο Στάθης
Περιμένοντας ακόμα την περσινή επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και απειλούμενος από του χρόνου με «έξωση» από τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, επειδή ...τον «επιβαρύνουν» οι βιβλιοεκθέσεις, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) παρουσίασε χτες την 31η Γιορτή Βιβλίου στη Δ. Αρεοπαγίτου (8 - 20/5), όπου μετέχουν και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (περίπτερο 171).

Τις αιχμές για το ΥΠΠΟ ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Λ. Ρινόπουλος. Σε ερώτηση του «Ρ» για το πού θα γίνει η έκθεση το 2009, ο πρόεδρος είπε πως με πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κρίνεται «σκόπιμο» οι εκδότες να αναζητήσουν άλλο χώρο, «λόγω της συνεχούς επιβάρυνσης» του πεζοδρόμου, τον οποίο κατά το ΚΑΣ «καθόλου» δε «βλάπτει» το νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο μετατρεπόμενο σε «χοάνη» «καταπίνει» νεοκλασικά, ελεύθερους χώρους και εκθέσεις βιβλίου.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι επί δύο χρόνια προσπαθούν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και με πικρή ειρωνεία σημείωσε ότι σκέφτηκαν να ζητήσουν συνάντηση με τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υφυπουργό, ο οποίος δέχτηκε τους προέδρους των ΠΑΕ. Πάντως, η εκπρόσωπος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων είπε στον ΣΕΒΑ ότι θα είναι «σύμμαχός» του για τη διατήρηση της έκθεσης στον πεζόδρομο.

Φέτος η έκθεση, εκτός από χιλιάδες τίτλους, θα περιλαμβάνει και διάφορες εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα (15/5, κτίριο Βάιλερ) με θέμα «Νέοι και βιβλίο: Από τον καταναγκασμό στην απόλαυση», με συμμετοχή συγγραφέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, ψυχολόγων και βιβλιοθηκονόμων. Τις Κυριακές 11 και 18/5, από τις 11 π.μ., θα γίνουν εικαστικά δρώμενα για παιδιά και διηγήσεις παραμυθιών στα σκαλιά του Ηρωδείου.


Αφιερωμένη στους νέους και στους φίλους του βιβλίου και με σύνθημα «Βιβλίο: Ένα Ταξίδι στη Μαγεία της Απόλαυσης», αρχίζει την Πέμπτη 8 Μαΐου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η 31η Γιορτή Βιβλίου.

Συνολικά 300 εκδότες και χιλιάδες νέοι και παλαιοί τίτλοι καλούν τον επισκέπτη στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της φετινής Γιορτής του Βιβλίου δεν είναι απλώς η παρουσίαση των εκδοτικών προσπαθειών, αλλά η προσέλκυση ενός νέου και δυναμικού κοινού, που πρέπει να δει το βιβλίο σαν ταξίδι, περιπέτεια, απόλαυση και όχι σαν καταναγκασμό.

Ετσι, θα πραγματοποιηθούν διάφορες παράλληλες με την έκθεση εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις με Έλληνες λογοτέχνες, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, αλλά κυρίως διαδραστικές εκδηλώσεις, όπου με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαδικτύου θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους αναγνώστες να γνωρίσουν τον μαγικό χώρο του βιβλίου.

Η Γιορτή Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.

No comments: