Saturday, May 31, 2008

Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΠΙΕΡ ΑΣΟΥΛΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, 30/5/2008

Pierre Assouline | D.R.
Ο Πιερ Ασουλίν [Pierre Assouline], ο φημισμένος Γαλλομαροκινός δημοσιογράφος, blogger και συγγραφέας μεταξύ άλλων ενός βιβλίου που αγάπησε πολύ και η Ελλάδα, του «Ξενοδοχείου Lutetia» («Πόλις»), βρέθηκε ξανά στην Αθήνα. Αφορμή, η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Paris Peinture», που αφορά την έκθεση που με τον ίδιο τίτλο εγκαινιάζεται στις 4 Ιουνίου στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη. Στην έκδοση οι 22 Ευρωπαίοι ζωγράφοι (μεταξύ αυτών και ο Αλέκος Φασιανός), συνομιλούν με ισάριθμους συγγραφείς -μεταξύ αυτών και ο Ασουλίν.
Προτού ανηφορίσει στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για να μετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία» (σήμερα) και να παρουσιάσει το δημοφιλές blog του «La republique des livres» (αύριο), ο μαχητικός δημοσιογράφος άδραξε την ευκαιρία να μας ξαναμιλήσει για την εμμονή του: τα blogs. Εχει κάθε λόγο. Εδώ και 4 χρόνια το προσωπικό blog του στην ιστοσελίδα της «Le Monde» έχει γίνει πεδίο γόνιμου δημοσίου διαλόγου. Ο Ασουλίν παραδέχεται πως δεν προλαβαίνει να απαντήσει σε όλα τα σχόλια. Τον βομβαρδίζουν καθημερινά.
«Αυτή είναι η εξέλιξη της δημοσιογραφίας», επαναλαμβάνει. «Το πρόβλημα δεν είναι πλέον η ίδια η δημοσιογραφία, αλλά το μέσο. Το Ιντερνετ έχει τεράστια επιρροή. Το χαρτί δεν έχει μέλλον».
Εντούτοις, δεν θεωρεί «εργαλείο» για τη σύγχρονη Δημοκρατία το Ιντερνετ. Αλλωστε, δεν πιστεύει στη «συμμετοχική Δημοκρατία». «Δεν είμαι υπέρμαχος φαινομένων όπως η Wikipedia. Γι' αυτό τον λόγο και τα ερασιτεχνικά blogs δεν με ενδιαφέρουν», τονίζει... [συνεχίζεται]

1 comment:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Γενικοτερα το μελλον της πολιτικη και κοινωνικης ζωης θα ειναι στα blogs...αρκει να το καταλαβουμε γρηγορα και να αξιοποιησουμε τη δυναμη που εχουμε στα χερια μας....