Saturday, May 31, 2008

Η ματαιοδοξία της κυρίας Μπλερ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Σερί δίνει στις αναμνήσεις της γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Τόνι και συναντάει τα πικρόχολα σχόλια των κριτικών, που τη χαρακτηρίζουν «κάμπια»

Από την ώρα που υπογράφηκε το συμβόλαιο για τα απομνημονεύμα-τα της Σερί Μπλερ από τον εκδοτικό οίκο Little, Brown Group τον Σεπτέμβριο του 2007, οι πολιτικοί αναλυτές άρχισαν να προσδοκούν την ώρα που θα ανακάλυπταν εκεί μέσα οποιαδήποτε νύξη για τη θρυλούμενη θυελλώδη σχέση του Μπλερ με τον νυν πρωθυπουργό και διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν. Οι αναμνήσεις που περιλαμβάνονται εν τέλει στο βιβλίο αφορούν αποκλειστικά την προσωπική ζωή του ζεύγους Μπλερ! Και οι πιο πιπεράτες είχαν ήδη προδημοσιευθεί σε επτά συνέχειες από τους «Times», οπότε όλη η Αγγλία γνώριζε από πριν ότι ο Τόνι Μπλερ ήταν «ένα απόλυτο μηδενικό» στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης της Τσέρι, αλλά και τις ακριβείς συνθήκες σύλληψης του μικρού τους Λίο το 1999. Το βιβλίο έγινε αυτομάτως μπεστ-σέλερ, αλλά οι κριτικοί στο σύνολό τους τάχθηκαν εναντίον αυτών των «αφηγήσεων τύπου "Sex and the City"» γραμμένων από μια «ματαιόδοξη και ελαφρόμυαλη κάμπια».

Ηταν οι ίδιοι φυσικά που είχαν σπεύσει να δώσουν λεπτομερή αναφορά των πιο ζουμερών περιγραφών για το αναγνωστικό κοινό τους, όπως εκείνης με το διώροφο λεωφορείο της γραμμής 74, το οποίο είχαν πάρει οι ερωτοχτυπημένοι μετά το πρώτο τους δείπνο: «Ανεβήκαμε στην οροφή» αφηγείται η Σερί. «Ηταν άδειο από κόσμο, οπότε στην κάθοδο γνωριζόμασταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι στην άνοδο. Και ακόμη καλύτερα το επόμενο πρωί». Η Αγγλία βέβαια έχει αλλάξει πολύ ύστερα από τα 10 χρόνια εξουσίας του Μπλερ, όπως σχολίασε η Σιρίλ Βανλεμπέργκ σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο στον «Figaro», στις 22 Μαΐου 2008. Τα διώροφα λεωφορεία της γραμμής 74 έχουν αντικατασταθεί από τα νέα λεωφορεία-ακορντεόν και, κυρίως, οι κάμερες παρακολούθησης υπερίπτανται σαν έντομα σε όλα τα μέσα μεταφοράς... [ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 1/6/2008]


No comments: