Wednesday, May 28, 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Τα περιοδικά που έχουν ως περιεχόμενο θέματα της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα της πνευματικής ζωής, αποτελούν την αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της τρέχουσας βιβλιοπαραγωγής: συμβάλλουν στη διακίνηση των ιδεών, προσκαλούν σε διάλογο, μεταφέρουν λογοτεχνικές τάσεις και ιδεολογικά ρεύματα από το εξωτερικό, ασκούν κριτική, πειραματίζονται, προκαλούν, μας γνωρίζουν κείμενα που αύριο θα γίνουν βιβλία.

Με σκοπό να αναδείξει τη συμβολή των περιοδικών Λόγου και Στοχασμού στη νεοελληνική πνευματική δημιουργία, το ΕΚΕΒΙ τούς αφιερώνει ειδικό θεματικό περίπτερο, με τίτλο «Συνάντηση περιοδικών» (περίπτερο 15, αριθμ. 57). Η «συνάντηση» προγραμματίζεται να καθιερωθεί ως θεσμός της ΔΕΘΒ, έτσι ώστε οι τίτλοι των περιοδικών να εναλλάσσονται κάθε χρονιά και το αναγνωστικό κοινό να ανανεώνει το ενδιαφέρον του γι’ αυτά. Πάνω από 40 περιοδικά συμμετέχουν φέτος στο περίπτερο (κατάλογο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Έκθεσης).
Επίσης, με την αφορμή αυτή, έχουν προγραμματιστεί δύο δημόσιες συζητήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα των ειδικών εκδηλώσεων:

· «Η συμβολή των λογοτεχνικών περιοδικών στην πνευματική ζωή του 20ού αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου 18:00-19:30 στην αίθουσα Μ. Καραγάτσης (περίπτερο 15), με ομιλητές τους: Δημήτρη Δασκαλόπουλο (ποιητή-βιβλιογράφο), Γιώργο Ζεβελάκη (ερευνητή λογοτεχνίας) και Λάμπρο Βαρελά (ερευνητή Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χ. Λ. Καράογλου.

· «Τα περιοδικά στοχασμού στον 21ο αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 14:00-15:30 στην αίθουσα Μ. Καραγάτσης (περίπτερο 15), με ομιλητές τους:. Μαριάνο Καράση, (καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, περιοδικό Ευθύνη), Παναγιώτη Υφαντή, (λέκτορα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος συντακτικής ομάδας περιοδικού Σύναξη), Θεόδωρο Παντούλα (διευθυντή περιοδικού manifesto) και Βίκη Σκούμπη (αρχισυντάκτρια περιοδικού αληthεια). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, διευθυντής του περιοδικού Ένεκεν.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Τα θεατρικά περιοδικά ΓΙΑΤΙ τα αγνοούν; Δεν ασχολούνται με την τέχνη, με τον πολιτισμό, με την πνευματική ζωή; Δεν είναι, με την ευρεία έννοια, περιοδικά λόγου, στοχασμού, διακίνησης ιδεών, διαλόγου, κριτικής;

No comments: