Saturday, May 31, 2008

ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

Κάποιοι αποκαλούν το Διεθνές Κέντρο Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα «ΟΗΕ των Συγγραφέων». Ισως ακούγεται υπερβολικό αλλά μέσα στα 40 χρόνια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στις ΗΠΑ πάνω από 1.100 λογοτέχνες απ’ όλον τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες ζουν στην πολιτεία για τρεις μήνες, γνωρίζονται μεταξύ τους, δημιουργούν δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του προγράμματος, Κρις Μέριλ, βρέθηκε στη χώρα μας καθώς το International Writing Program σε συνεργασία με το Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και τον δήμο της Πάρου διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονια το «Νέο Συμπόσιο», το οποίο φιλοξένησε 15 ξένους συγγραφείς στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στο χωριό Λεύκες. Ο Μέριλ –που άφησε τη μαχόμενη δημοσιογραφία για την ποίηση– μίλησε στην «Κ» για το πρόγραμμα, τον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου στην αμερικανική λογοτεχνία, τη σύγχρονη Αμερική αλλά και τα δύο του βιβλία που αφορούν την κάλυψη του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

— Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα;

— Το πρόγραμμα αυτό ιδρύθηκε το 1967 και εγώ ανέλαβα τη διεύθυνσή του το 2000. Ο στόχος είναι να προσκαλούνται στην Αϊόβα επαγγελματίες συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο. Για να συμμετάσχουν πρέπει να έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο και να βρίσκονται στο μέσον της καριέρας τους. Ο τελευταίος όρος βέβαια δεν είναι αυστηρός. Εχουμε φιλοξενήσει συγγραφείς από 25 έως 70 ετών. Εχει σημασία για μας να βρίσκουμε ενδιαφέροντες ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σπίτι τους για μερικούς μήνες και να έρθουν στην Αϊόβα να γράψουν και να δώσουν διαλέξεις, να συζητήσουν, να γνωρίσουν άλλους συγγραφείς. Γενικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Αυτή η ζύμωση εθνικοτήτων, λογοτεχνικών παραδόσεων, πολιτικών πιστεύω είναι το σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος.

— Ποιος είναι ο στόχος του συμποσίου στην Πάρο;

— Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, με την υποστήριξη του προγράμματος Fulbright στην Ελλάδα, διοργανώνουμε κάθε Μάιο ένα συμπόσιο στην Πάρο όπου έρχονται Αμερικανοί και ξένοι συγγραφείς. Πριν από τη διαμονή τους καθορίζουμε ένα θέμα εργασίας –φέτος καταπιαστήκαμε με το ζήτημα «Σπίτι - Πατρίδα»– και τους ζητάμε να γράψουν κάτι γι’ αυτό. Στην Πάρο κάνουμε μια γόνιμη συζήτηση πάνω στα ποιήματα, τα δοκίμια, τα διηγήματα των συμμετεχόντων. Ολα τα γραπτά παίρνουν την τελική τους μορφή μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα και γίνονται ηλεκτρονικό βιβλίο αλλά και πραγματική έκδοση... [Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η Καθημερινή, 1/6/2008]

No comments: