Thursday, May 22, 2008

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ

Μετά δέκα χρόνια απουσίας, όλοι οι φίλοι, οι συνοδοιπόροι, οι μαθητές και οι ομότεχνοι του Ελληνα φιλόσοφου Παναγιώτη Κονδύλη θα είναι σήμερα στις 6 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Πατάκης» για να αποτίσουν φόρο τιμής και μνήμης, σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Νεφέλη». «Δέκα χρόνια χωρίς τον κορυφαίο Ελληνα στοχαστή» έχει τίτλο η εκδήλωση και παρόντες θα είναι με εισηγήσεις τους οι: Γεράσιμος Βώκος, Αθανάσιος Καΐσης, Κώστας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαρσέλλος, Παναγιώτης Νούτσος, Αθανάσιος Σαμαρτζής, Αρης Στυλιανού.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία, νεότερη Ιστορία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Για το έργο του τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε εταίρος του Ιδρύματος Ανώτατων Σπουδών του Βερολίνου και μέχρι τον θάνατό του διηύθυνε τη «Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων «Γνώση» και τη σειρά «Ο Νεότερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» των εκδόσεων «Νεφέλη». Ο Παναγιώτης Κονδύλης είναι γνωστός, κατά κύριο λόγο, ως ιστορικός ιδεών και ως τολμηρός στοχαστής. Παράλληλα επιμελήθηκε και μετέφρασε πολλά σημαντικά κείμενα στη γλώσσα μας στη διάρκεια της σύντομης, αλλά γεμάτης ζωής του.
ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:

Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κονδύλη (1943-1998)

Διαδρομές ενός μεγάλου στοχαστή




Φιλόσοφος, συγγραφέας, ιστορικός των ιδεών, μεταφραστής, επιμελητής, διανοητής της πλανητικής εποχής... Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς όλες τις νοητικές διαδρομές του Παναγιώτη Κονδύλη. Οι «Νέες Εποχές» παρουσιάζουν σήμερα ένα αφιέρωμα στη σκέψη αυτού του τόσο ξεχωριστού ανθρώπου και συνεργάτη τους. Αφιέρωμα υπεσχημένο στο αναγνωστικό κοινό από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Παναγιώτης Κονδύλης άφησε αιφνιδίως φτωχότερο το πνευματικό τοπίο αυτού του τόπου. Ειδικότερες αναφορές τόσο στις επιστημονικές-συγγραφικές διαδρομές του μεγάλου στοχαστή όσο και στις καθημερινές ανθρώπινες πτυχές και στα πολύπλευρα προσωπικά ενδιαφέροντα του Κονδύλη επιχειρούν οι κκ.:

Γερ. Βώκος: «Παρατηρητής και αναλυτής των ανθρώπινων πραγμάτων» και «Οι επιλογές ενός ιστορικού της φιλοσοφίας»

Π. Νούτσος: «Μεθοδολογία και πλανητική πολιτική σκέψη»

Αθ. Καΐσης: «Ζωντανές μνήμες από τη Χαϊδελβέργη»

Σπ. Μοσκόβου: «Ενας Ελληνας στη Γερμανία»

Α. Στυλιανός: «Ο μεταφραστής και επιμελητής»

Τέλος, παρατίθεται σύντομη βιβλιοπαρουσίαση των κυριοτέρων έργων του Κονδύλη.

Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ Β3 - 10

Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)
Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)
Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)
Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)
Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)
Αφιέρωμα Παναγιώτης Κονδύλης (1943 - 1998)

Το ΒΗΜΑ, 15/11/1998

No comments: