Friday, May 9, 2008

ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΛΟΥΝΤΕΜΗ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ή Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ;

Η εικόνα “http://www.sansimera.gr/galleries/photos/archive/lountemis_menelaos_1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Διαβάζω στο ΕΘΝΟΣ (9/5/2008) ότι ξέχασαν τον Λουντέμη! Στη γραφειοκρατία και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σκοντάφτουν οι προσπάθειες του Δήμου Εξαπλατάνου Πέλλας για την αποκατάσταση της οικίας του λογοτέχνη. Μα είναι δυνατόν; Κι όμως είναι... Ετοιμόρροπο, εγκαταλειμμένο, με σκουπίδια στα ερείπιά του και με συνθήματα γραμμένα στους εναπομείναντες τοίχους του, ακόμα και πάνω στην πλάκα που γράφει το όνομά του, στέκει το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Μενέλαος Λουντέμης στον Εξαπλάτανο Πέλλας.

Ξέχασαν τον Λουντέμη...

Η οδός που περνάει από μπροστά του φέρει το όνομα του μεγάλου λογοτέχνη, ενώ μια μπρούντζινη πλάκα σε μνημείο στην είσοδο του χωριού γράφει το απόσπασμα από το έργο του «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0»: «Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι». Η κατοικία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα με Προεδρικό Διάταγμα από το 1985, αλλά από τότε το μόνο που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση ενός πλέγματος περιμετρικά, για να μην τραυματιστεί κάποιος περαστικός από τους σοβάδες και τα κεραμίδια που πέφτουν.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αδυναμία συνεννόησης των πολλών κληρονόμων και η γραφειοκρατία στέκονται εμπόδια στις προσπάθειες που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Εξαπλατάνου, για να διασώσει και να αποκαταστήσει την κατοικία. Το 1999 η υπηρεσία απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού απάντησε αρνητικά σε αίτημα για τη χρηματοδότηση αγοράς του σπιτιού, με το αιτιολογικό ότι δεν νομιμοποιείται να καταβάλει αποζημιώσεις για τη μεταβίβαση ακινήτων, τα οποία θα περιέρχονταν σε άλλους φορείς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Εξαπλατάνου, Σταύρο Τουφεγγόπουλο, στη συνέχεια, ο δήμος εκπόνησε τεχνική μελέτη για την αναπαλαίωση της κατοικίας και την κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τελευταία επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία με τους κληρονόμους για την ανταλλαγή του οικοπέδου (περίπου 700 τ.μ.) που περιλαμβάνει την οικία, με άλλο, ίσης αξίας, στον Εξαπλάτανο. Ο εκπρόσωπος των κληρονόμων, ανιψιός του Λουντέμη, Νίκος Τσίτσος, ανέφερε πως η βούληση των κληρονόμων για αποκατάσταση του σπιτιού είναι δεδομένη.
Αυτό επιθυμεί και η κόρη του λογοτέχνη, Μυρτώ, που ζει σήμερα στην Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχουν κληρονόμοι με μερίδιο π.χ. 1/76, οι οποίοι ίσως δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να «τρέξουν» την υπόθεση.Ο Λουντέμης έγραψε στον Εξαπλάτανο τα πρώτα του έργα, το 1927 και 1928. Ηταν συλλογές ποιημάτων που δημοσιεύτηκαν σε τοπική εφημερίδα της Εδεσσας, με το πραγματικό του όνομα, Τάκης Βαλασιάδης. Λέγεται ότι το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία και το πρωτοχρησιμοποίησε το 1933. Τον Αύγουστο, ο δήμος θα διοργανώσει τριήμερο συμπόσιο στη μνήμη του Λουντέμη.

No comments: