Thursday, December 18, 2008

Κι όμως το ΥΠΠΟ κρύβει θησαυρούς


Παραμονές ανασχηματισμού κι όπως φαίνεται έχει πέσει πολλή δουλειά στον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Δεν προλαβαίνει να εγκαινιάζει εκθέσεις.

Άποψη της έκθεσης «...ανέφερα εγγράφως», στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ
Χθες το πρωί, πριν επιθεωρήσει το κτήριο της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που θα εγκαινιάσει αύριο, πετάχτηκε ώς τον Κεραμεικό και εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ (Ψαρομηλίγκου 22), ένα κτήριο πανέτοιμο από το 2004, και τη μικρή του έκθεση με τίτλο «... ανέφερα εγγράφως».

Το Ιστορικό Αρχείο του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει πραγματικούς θησαυρούς. Ημερολόγια ανασκαφών, σχέδια, σπάνιους χάρτες, έγγραφα με αποφάσεις του Οθωνα, την αλληλογραφία του Ιω. Πιττάκη με τον Λούνβιχ Ρος για τη διαχείριση των μνημείων της Ακρόπολης, έγγραφες μαρτυρίες που αφορούν την περίοδο 1834 -1900. Η καταγραφή και ψηφιοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού άρχισε από τη Μαίρη Πάντου και τον Πάντο Πάντο προ πενταετίας περίπου. Επρόκειτο για σισσύφεια προσπάθεια στην οποία συνέδραμε μια ταλαντούχα νεαρή αρχαιολόγος, η Αλεξάνδρα Αλεξανδρή, η οποία εργάστηκε για την ηλεκτρονική καταγραφή του αρχείου που μετριόταν σε πολλά κυβικά μέτρα.

Για την καταγραφή των εγγράφων -προκειμένου να μπορεί κανείς να τα βρει αν τα αναζητήσει- χρειάστηκε να ανοίξουν 1.500 κουτιά. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια γι' αυτό το σκοπό δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο. Για το «ευχαριστώ» δεκαεννέα από αυτούς τους ανθρώπους αύριο απολύονται. Γι' αυτό περίμεναν με πανό τον υπουργό Πολιτισμού έξω από το κτήριο.

Το υλικό του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι προσβάσιμο μόνο σε ερευνητές και επιστήμονες, εν αντιθέσει με την έκθεση που απευθύνεται στο κοινό και «αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στους μεγάλους αρχαιολόγους του παρελθόντος», όπως είπε ο υπουργός.

No comments: