Friday, December 5, 2008

Αφιέρωμα στη δασκάλα του λαού, την Έλλη Αλεξίου




Παρακινημένη πάντα, στα έργα της, από μιαν έμφυτη, συναισθηματικά και συγκινησιακά φορτισμένη αίσθηση περί κοινωνικής δικαιοσύνης, η μεγάλη «δασκάλα του λαού», η κυρία των Ελληνικών Γραμμάτων, η Ελλη Αλεξίου, προβάλλει αδιαλείπτως το αίτημα για μια ανθρώπινη ζωή, καταγγέλλοντας και φέρνοντας στο φως περιπτώσεις κοινωνικής αδικίας. Η μνήμη επιστρέφει με αφορμή την επέτειο του θανάτου της (28/9/1988), αλλά με αιτία τα επίκαιρα αιτήματα της ζωής και του έργου της.

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης κομμουνίστριας, παιδαγωγού και πεζογράφου, Ελλης Αλεξίου, η οποία μάς κληροδότησε ένα σημαντικό έργο και ένα αγωνιστικό παράδειγμα ζωής, που θα αποτελεί πάντα πρότυπο για την προοδευτική διανόηση. Η ζωή και το έργο της αποτελούν φωτεινό υπόδειγμα και σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η μεγάλη δημιουργός των Γραμμάτων, η φλογερή αγωνίστρια του σοσιαλισμού έθεσε το ταλέντο της στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος. Μια μεγάλη ζεστή καρδιά, ένα από τα σταθερά και θεμελιακά στοιχεία του κόσμου μας. Εως τα βαθιά γεράματά της, κατάφερε να μείνει πνεύμα διαυγές και νεανικό, αφοσιωμένη στην τέχνη και την ιδεολογία της. Ολη της η ζωή ήταν γεμάτη δουλειά, δράση και προσφορά στα κοινά.

To 104 Κέντρο λόγου και τέχνης των εκδόσεων «Καστανιώτη» (Θεμιστοκλέους 104, Αθήνα, τηλ. 210-38.26.185), διοργανώνει ένα αφιέρωμα στο έργο της Ελλης Αλεξίου, την Τρίτη 9 Δεκέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους 104. Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν οι: Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Κοντός, Θανάσης Θ. Νιάρχος. Αποσπάσματα από βιβλία της θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Τζένη Κόλλια και Μάνος Καρατζογιάννης.

Η ζωή της Ελλης Αλεξίου αποτελεί «μάθημα». Θυμίζουμε το διάλογο που έκανε κάποτε στην Ασφάλεια η αλησμόνητη κομμουνίστρια.

-- Να μας κάνετε μια έγγραφη δήλωση, να μας πείτε τη γνώμη σας για την ΕΔΑ και τον κομμουνισμό. Να καταδικάσετε τη δράση τους, να γράψετε ότι θα σεβαστείτε το καθεστώς, ότι δε θα το ενοχλήσετε για να μην σας ξαναενοχλήσουμε κι εμείς.

-- Δεν μπορώ. Σέβομαι την αξιοπρέπειά μου. Δε θα μπορούσα να ζήσω στην κοινωνία εξευτελισμένη.

-- Προτιμάτε τη Λέρο;

-- Μα, τι είναι η Λέρος μπροστά στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου; Δε λογαριάζω ούτε την εκτέλεση. [Ριζοσπάστης, Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ


No comments: