Tuesday, December 2, 2008

Τα γέλια, η οργή και ο... Παττακός

«Το βιβλίο μιλάει για λακαρισμένο πέος. Εσείς έχετε λακαρισμένο... πέος;». «Το βιβλίο λέει ότι τελειώνει μέσα στο παντελόνι του. Εσείς έχετε τελειώσει μέσα στο... παντελόνι σας;». Οι παραπάνω φράσεις, που προκάλεσαν γέλια, αλλά και οργή στο ακροατήριο, που πολλές φορές φώναξε «ντροπή, ντροπή», είναι αποσπάσματα από την... επιχειρηματολογία που ανέπτυξε μέσω ερωτήσεων που απηύθυνε στον γνωστό συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης, στη δίκη για το βιβλίο «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές», της συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου.

Τα γέλια, η οργή και ο... Παττακός

Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού το 2000 συγγραφέας, με προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, που εκδικάστηκε χθες, ζήτησε να ανακληθεί η (υπ αριθμόν 511/2008) απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία είχε γίνει δεκτή σχετική αίτηση του δικηγόρου Κ. Πλεύρη και αποσύρθηκε προσωρινά το μυθιστόρημά της από τις σχολικές βιβλιοθήκες, όπου το είχε αποστείλει το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην αίτησή του ο κ. Πλεύρης, την οποία κατέθεσε τον Μάιο του 2007 -οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου-, το αποκαλούσε «προστυχοβιβλίο», διότι «προσβάλλει την ηθικήν της ελληνικής κοινωνίας διά των ακατονομάστων φράσεών του», κ.λπ. κ.λπ., ενώ επιπλέον χαρακτήριζε τα μέλη της κριτικής επιτροπής που βράβευσαν το βιβλίο, «επιτροπήν ομοφυλοφίλων, πορνών κι άλλων ανήθικων στοιχείων».

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας από την πλευρά της συγγραφέως, Ν. Αλιβιζάτος, υποστήριξε ότι το βιβλίο μιλάει για τον ψυχισμό μιας παρέας και πώς η 17χρονη ηρωίδα βρίσκει τον εαυτό της και τόνισε:

«Ενα μυθιστόρημα, για να είναι έργο τέχνης, συγκροτεί μια ενότητα. Αν απομονώσεις 10 λέξεις, παραδείγματος χάριν, από τη Λυσιστράτη ή τον Αριστοφάνη, θα το βγάλεις και πορνογραφικό έργο».

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τις αντιλήψεις του κ. Πλεύρη «αντίληψη της "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"» και πρόσθεσε στο τέλος: «Ο κ. Πλεύρης αντιλαμβάνεται τις παραινέσεις μόνο του Παττακού και του Παπαδόπουλου...».

Από την πλευρά του δικηγόρου, κατέθεσε 80χρονος, ο οποίος υποστήριξε ότι το βιβλίο δεν είναι κατάλληλο για σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ σε σχετική ερώτηση της προέδρου, εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολικά βιβλία πρέπει να είναι του... 1900! Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ, 02/12/2008

No comments: