Thursday, December 4, 2008

Η ευαίσθητη κυρία Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (αριστερά) δεν θα πάρει ούτε «δραχμή» από τις πωλήσεις του καινούργιου της βιβλίου «Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου». Επάνω, το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης

Η συγγραφέας δωρίζει σε ίδρυμα για παιδιά τα δικαιώματα του νέου βιβλίου της

ΑΝ. ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008




Nα είσαι η εμπορικότερη παγκοσμίως συγγραφέας. Να ανήκεις στους πλουσιότερους ανθρώπους. Τα βιβλία σου να έχουν πουλήσει πάνω από 400.000.000 αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Η κινηματογραφική τους μεταφορά να έχει σπάσει ταμεία. Και ταυτόχρονα να διατηρείς όχι μόνο τη σεμνότητά σου, αλλά και ένα υψηλό επίπεδο ευαισθησίας- και αυτό να το αποδεικνύεις έμπρακτα. Ο λόγος για την Τζ. Κ.Ρόουλινγκ, συγγραφέα των βιβλίων του Χάρι Πότερ, η οποία δημιούργησε μαζί με την Εμα Νίκολσον έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, το Children΄s Ηigh Level Group, με σκοπό να προσφέρει βοήθεια στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. Ας σημειωθεί ότι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη πάνω από 1.000.000 παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν σε ιδρύματα, πολλά από αυτά υπό άθλιες συνθήκες. Ο παραπάνω οργανισμός βοηθά περίπου 250.000 παιδιά κάθε χρόνο σε συνεργασία με άλλους αντίστοιχους οργανισμούς.

Πέρυσι η Ρόουλινγκ δημιούργησε επτά μόνο χειρόγραφα αντίτυπα του βιβλίου της «Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου», εικονογραφημένα και στολισμένα με ημιπολύτιμους λίθους. Το ένα από αυτά βγήκε σε πλειστηριασμό και πουλήθηκε στο Αmazon έναντι 1,95 εκατ. δολαρίων. Χθες το βιβλίο κυκλοφόρησε ταυτοχρόνως σε πολλές χώρες - και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που έχουν τα δικαιώματα για όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Από τις πωλήσεις του βιβλίου παγκοσμίως η συγγραφέας δεν θα λάβει συγγραφικά δικαιώματα. Θα τα δωρίσει στο ίδρυμα Children΄s Ηigh Level Group. «Είμαστε συγκλονισμένοι που θα εκδώσουμε ένα τόσο σημαντικό βιβλίο» είχε δηλώσει η Εμα Νίκολσον. «Αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε ζωτικής σημασίας κεφάλαια με τα οποία θα αλλάξουμε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων περιθωριοποιημένων παιδιών που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης». Και η δήλωση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: «Ηταν κατανοητή η απογοήτευση των θαυμαστών του Χάρι Πότερ όταν μόνο ένα αντίτυπο από τις “Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου” διατέθηκε στο κοινό τον περασμένο Δεκέμβριο. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που τώρα θα είναι ευρέως διαθέσιμο το βιβλίο σε όλους τους θαυμαστές του Χάρι Πότερ ».

Οι «Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου» είναι πέντε: «Η πηγή του μυθικού θησαυρού», «Η μαλλιαρή καρδιά του μάγου», «Οι ιστορίες των τριών αδελφών», «Ο μάγος και η πηδηχτή χύτρα» και «Η κουνέλα η κανέλα και το γελαστό κούτσουρο». Πρόκειται για τα πέντε μαγικά παραμύθια που άφησε ο Αλμπους Ντάμπλντορ στην Ερμιόνη Γκρέιντζερ στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου». Από αυτά, μόνο ένα έχει διαβαστεί. Τα υπόλοιπα τέσσερα δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Οσο για την εμπορική επιτυχία και αυτού του βιβλίου της Ρόυλινγκ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι τεράστια.

No comments: