Thursday, March 31, 2011

Παγκόσμια Διάσκεψη για το Βιβλίο στη Λιουμπλιάνα

Με στόχο την υιοθέτηση μηνύματος προς τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, τις τοπικές κοινότητες και τις επαγγελματικές ενώσεις για τον τρόπο διαμόρφωσης ενεργών στρατηγικών για το βιβλίο, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας διοργανώνεται σήμερα και αύριο Παγκόσμια Διάσκεψη για το Βιβλίο.

Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται με αφορμή την παράδοση από τη Λιουμπλιάνα του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου στο Μπουένος Άιρες, λαμβάνουν μέρος 270 συμμετέχοντες.
«Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα βιβλία», δήλωσε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης, Μίτια Ζούπαντσιτς, τονίζοντας ότι η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της Διακήρυξης της Λιουμπλιάνας, με εννέα σημεία - κατευθύνσεις προς όσους χαράσσουν πολιτική με στόχο την ανάπτυξη στο πεδίο του βιβλίου.

Ο Επίτροπος Πολιτισμού της Λιουμπλιάνας, Ούρος Γκριλτς, δήλωσε ότι οι οργανωτές αποφάσισαν την πραγματοποίηση της Διάσκεψης, με την ελπίδα να διοργανώνεται από κάθε μελλοντική Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Η πρώτη μέρα των εργασιών της Διάσκεψης είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (e-publishing), με κεντρικό θέμα συζήτησης την πεποίθηση ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο θα αλλάξει σημαντικά τη φύση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχει ένας αριθμός ομιλητών από πολύγλωσσες χώρες, διοργανώνεται και διήμερο φόρουμ της UNESCO, στο οποίο θα εξεταστούν οι πιθανότητες στήριξης του βιβλίου στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.

No comments: