Friday, March 4, 2011

Η ελληνική ποίηση είναι μοναδική

  • Ο ΒΕΛΤΕΡ, ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ»
Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η περιπλάνηση του ποιητή «σε απέραντα τοπία», είναι το θέμα της 13ης «Ανοιξης των Ποιητών» (7-21 Μαρτίου), ενός θεσμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τζακ Λαγκ και έχει καθιερωθεί πως το πιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στη Γαλλία.
Πάνω από 15.000 ποιητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επί ένα δεκαπενθήμερο σε όλη τη χώρα. Οι τέσσερις τιμώμενοι ποιητές είναι φέτος οι Αντρέ Βελτέρ, Μισέλ Μπιτόρ, Ρενέ Ντεπέστρ, Κένεθ Χουάιτ. Ανάδοχος της «Ανοιξης των Ποιητών» είναι η Ζιλιέτ Μπινός, η οποία ομολογεί ότι οι σχέσεις της με την ποίηση δεν ήταν εύκολες, γιατί έμενε στην επιφανειακή προσέγγιση χωρίς να συμμετέχει ψυχικά.
«Εβλεπα την ομορφιά και τη δύναμη του λόγου, αλλά δεν εισχωρούσα», δήλωσε. «Ξαφνικά άνοιξαν τα μάτια μου και μπήκα μέσα στις λέξεις. Η ποίηση είναι για μένα η πιο ιερή τέχνη, ύμνος στον άνθρωπο, στη φύση. Μια εσώτερη μουσική, ελεύθερη από δόγματα, η τόλμη της γυμνότητας, το κατακόρυφο χτύπημα της λέξης. Υπάρχουν ποιήματα που σε ξεσχίζουν, που φωνάζουν. Υπάρχουν άλλα που συμφιλιώνουν, που μας αγγίζουν, μας μαγεύουν, μας φέρνουν χαμόγελο».
Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα γίνουν τη Δευτέρα στο Παρίσι με ένα ποιητικό χάπενινγκ, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι από τον κεντρικό σταθμό του μετρό RER Auber. Η Ζιλιέτ Μπινός, ο Ζακ Μποναφέ, γνωστοί καλλιτέχνες και ποιητές θα κάνουν πορεία στο Παρίσι, θα απαγγείλουν ποίηση σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, εμπορικά κέντρα. Πολυάριθμες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε βιβλιοπωλεία, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, καφενεία, νοσοκομεία, φυλακές.
Ο Αντρέ Βελτέρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές της Γαλλίας (βραβεία Γκονκούρ και Μαλαρμέ). Στην ποίησή του εκφράζει τις εμπειρίες του από πολυάριθμα ταξίδια στον κόσμο και τις εσωτερικές του περιπλανήσεις. Διευθυντής της συλλογής «Ποίηση» των εκδόσεων Gallimard, έχει προσφέρει πολλά στη διάδοση της ξένης ποίησης και ιδιαίτερα της ελληνικής. Εξέδωσε μια ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης και μια συλλογή της Κικής Δημουλά. Η ελληνική ποίηση αντιπροσωπεύεται και στην «Ανθολογία Μεσογειακής Ποίησης».
«Η ποίηση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν μια τεράστια ποικιλία έκφρασης, με προσωπικότητες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους», μας λέει. «Για μένα ποιητής είναι αυτός που δεν μοιάζει με κανέναν, κάτι που υπάρχει στην ελληνική σύγχρονη ποίηση και με αγγίζει εξαιρετικά».
Ποιες είναι οι αξίες της ελληνικής ποίησης για σας;
«Υπάρχει μια συνέχεια της ποιητικής πνοής και της λυρικής έκφρασης. Μετά τους μεγάλους ποιητές, Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, ο "χρυσός αιώνας της ποίησης" συνεχίζεται. Η Ελλάδα δεν είναι οποιαδήποτε χώρα, είναι ο θεμέλιος λίθος του δυτικού πολιτισμού. Γνωρίζω πολύ καλά και αγαπώ τη χώρα σας, νιώθω "ενταγμένος" στο ελληνικό μεσογειακό περιβάλλον, σε έναν τρόπο σκέψης και ζωής. Βρίσκω ομοιότητες με χώρες όπως η Ινδία όπου ταξιδεύω πολύ συχνά, υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στους μεγάλους μύθους. Το αισθάνθηκα στην Ολυμπία, στη Δήλο. Στη σύγχρονη ελληνική ποίηση υπάρχει η πνοή, η λυρική και επική διάσταση που είναι θεμελιώδεις αξίες στον ποιητικό λόγο. Σημαντική είναι επίσης η συνέχιση της παράδοσης της μελοποιημένης ποίησης, ξεκινώντας από το ρεμπέτικο μέχρι τις έντεχνες συνθέσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να εκφράζει η ποίηση τη μουσικότητα της γλώσσας. Αυτό έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα».
-Μέσα στο ταραγμένο διεθνές τοπίο ποιος είναι ο ρόλος του ποιητή;
«Δεν είμαι υπέρ της στρατευμένης ποίησης, γιατί διακινδυνεύουμε να περάσουμε στον χώρο της δημοσιογραφίας ή να κάνουμε ρητορική. Είμαι υπέρ της ποίησης που εκφράζει την εξέγερση, την επανάσταση και που αποδίδει ό,τι μας αγγίζει σε σχέση με μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Ζούμε σε μια εποχή ατιμίας, με κλίκες και μαφίες στην εξουσία, όχι μόνο στις αραβικές χώρες, αλλά και στην Ιταλία και, ίσως, στη Γαλλία. Η λέξη "δημοκρατία" έχει τόσο διαβρωθεί που δεν ξέρουμε πια αν σημαίνει κάτι. Ο ποιητής μπορεί να το εκφράζει αυτό. Το πρόβλημα, όμως, είναι με ποια ποιητική φόρμα».

No comments: