Monday, March 21, 2011

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: «Το υπουργείο αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε την επιτροπή»

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
  • Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ
Ζητήσαμε από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη, μέλος της δωδεκαμελούς μη αμειβόμενης επιτροπής για την επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, να σχολιάσει την προσφυγή του Πάτροκλου Σταύρου.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή και αυτή καθεαυτή δεν με ενοχλεί. Εκείνο που με ενοχλεί είναι η φράση "δικαιούχος πνευματικών δικαιωμάτων". Μόνον ο συγγραφέας μπορεί να έχει αυτόν τον τίτλο. Οι άλλοι, δηλαδή όσοι έρχονται μετά από αυτόν, έχουν απλώς το δικαίωμα να εκδίδουν τα βιβλία των πεθαμένων συγγραφέων και να εισπράττουν τα ποσοστά. Ο συγκεκριμένος εκδότης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία; Υπάρχουν συγγραφείς, φιλόλογοι και μελετητές, οι οποίοι συμφωνούν με την εκδοτική τακτική του Πάτροκλου Σταύρου; Απλώς ερωτώ. Τίποτα περισσότερο».

Ομως, αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση και την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Μετά την απόφαση αυτή, τι σκοπεύει να πράξει το ΥΠΠΟΤ, που πριν από τρεις μήνες, χωρίς κανέναν νομικό έλεγχο, συγκρότησε επιτροπή που έπρεπε να συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τον κ. Πάτροκλο Σταύρου και άλλους αρμόδιους φορείς; Το υπουργείο και αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε τα μέλη της επιτροπής».

Και το υστερόγραφο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη είναι: «Βγαίνει ένα δίδαγμα: Οταν η τέχνη και ειδικότερα η λογοτεχνία σύρονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, όποια κι αν είναι η απόφαση, λειτουργεί εις βάρος του δημιουργού».

No comments: