Wednesday, March 16, 2011

Τα πνευματικά δικαιώματα του Καζαντζάκη στον Πάτροκλο Σταύρου


Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, μοναδικός κληρονόμος είναι ο θετός υιός της Ελένης Καζαντζάκη

Τα πνευματικά δικαιώματα του Καζαντζάκη στον Πάτροκλο Σταύρου
Στην φωτογραφία η Ελένη Σαμίου το 1924 την χρονιά που γνώρισε τον Ν. Καζαντζάκη


  • Κουζέλη Λαμπρινή, ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/03/2011


  • Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, μοναδικός κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων του Ν. Καζαντζάκη είναι ο θετός υιός της Ελένης Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου.


    Τέρμα στην επτάχρονη δικαστική διένεξη μεταξύ του Πάτροκλου Σταύρου, θετού γιου της Ελένης Καζαντζάκη, και των αδελφών Θεοδώρας Σακλαμπάνη-Προγκίδη και Αναστασίας Σακλαμπάνη-Τσουχνικά, εγγονών της αδελφής του Νίκου Καζαντζάκη Αναστασίας Σακλαμπάνη, θέτει ο Αρειος Πάγος.

    Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 346/2011 αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, μοναδικός δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων του όλου έργου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη είναι ο Πάτροκλος Σταύρου.

    Για την ιστορία, η Ελένη Καζαντζάκη ήταν η δεύτερη σύζυγος του κρητικού συγγραφέα, με την οποία παντρεύτηκε το 1945. Μετά τον θάνατο του Καζαντζάκη το 1957, ήταν η κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του. Το 1982 η Ελένη Καζαντζάκη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου και το 1995 με συμβολαιογραφική πράξη γονικής παροχής έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στο θετό γιο της.

    Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν οι εγγονές μίας από τις δύο αδελφές του Καζαντζάκη, της Αναστασίας Σακλαμπάνη αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Ν. Καζαντζάκη.

    Όμως δεν τελειώνουν εδώ οι δικαστικές διενέξεις για το έργο του μεγάλου Κρητικού. Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε Επιτροπή για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, και αποστολή της την επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη – μία απόφαση για την ακύρωση της οποίας ο κ. Σταύρου έχει ήδη προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

    No comments: