Tuesday, March 22, 2011

50 χρόνια Μένης Κουμανταρέας

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του συγγραφέα πραγματοποιήθηκε στην Παιανία
50 χρόνια Μένης Κουμανταρέας
Ενας από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς συγγραφείς είναι ο Μένης Κουμανταρέας
  • ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  22/3/2011
Η εκδήλωση της Δευτέρας 21ης Μαρτίου, αφιερωμένη στον Μένη Κουμανταρέα, που διοργάνωσε η Θύρα Τέχνης Παιανίας,  ένα νέο πολιτιστικό σωματείο, ήταν από τις πιο ζωντανές των τελευταίων χρόνων.

Στην κατάμεστη αίθουσα (αποκαλούμενη της Συνιδιοκτησίας του Πνευματικού Κέντρου της περιοχής, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σπ. Αγγελή 14), για το έργο του καταξιωμένου πεζογράφου (που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια στα ελληνικά Γράμματα) μίλησαν με θέρμη, απλότητα και άνεση ο ποιητής και δοκιμιογράφος, Θανάσης Νιάρχος και ο πεζογράφος, Κωστής Γκιμοσούλης, οι οποίοι διάβασαν και αποσπάσματα από τα βιβλία του τιμώμενου.

Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν οι επτά μαθητές του Δημοσθενείου Λυκείου Παιανίας, που επέλεξαν ισάριθμα βιβλία από το πλούσιο έργο του συγγραφέα, τα ανέλυσαν συνοπτικά και στη συνέχεια υπέβαλαν στο Μένη Κουμανταρέα μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Εκείνος απάντησε με το γνωστό καίριο και ακριβολόγο ύφος του, φωτίζοντας πολλές και κάποιες από αυτές άγνωστες πτυχές των πεζογραφημάτων του. Οπως ποιες ήταν οι αφορμές για τη γραφή του καθενός από αυτά, αν ήταν πραγματικά περιστατικά και ποιο υπήρξε το έναυσμα για τη συγγραφή τους, κάτω από ποιες συνθήκες τα έγραψε, τι στόχευε κάθε φορά, ποια είναι η τοπογραφία των έργων του, πώς ήταν και πώς είναι η Αθήνα που αναδεικνύεται στα βιβλία του και πλήθος παρεμφερή ζητήματα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος των Νέων και συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία νέων στο ακροατήριο, που παρακολούθησαν το πρόγραμμα με μεγάλη προσοχή. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα από το τελευταίο του βιβλίο «Ξεχασμένη φρουρά» (εκδόσεις Καστανιώτη) για τους θαυμαστές του

No comments: