Saturday, March 19, 2011

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Ο Οδυσσέας Ελύτης
«Στα κρυφά φεύγω με όλα τα κλοπιμαία στο νου μου/ για μιαν απ' την αρχή ζωή απροσκύνητη. / Χωρίς κεριά χωρίς πολυελαίους/ Με μόνο μια στη θέση αδάμαντος βέρα χρυσή ανεμώνη...» Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη γέννηση και δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το «φευγιό» του Οδυσσέα Ελύτη, του μεγάλου μας ποιητή που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό, μ' ένα σπουδαίο έργο, πλημμυρισμένο από ελληνικά χρώματα, γνήσια λυρική ουσία, θαυμαστή γεωμετρία ποιητικών συλλήψεων, αρμονία γλωσσικών επιτευγμάτων. 
Ο ποιητής (βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979) - το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης - γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1935 δημοσιεύτηκε το πρώτο ποίημά του «Του Αιγαίου» και το 1939 οι «Προσανατολισμοί», η πρώτη ποιητική του συλλογή. Η μεγάλη τομή στο έργο του γίνεται το 1959, με το «Αξιον Εστί», κορυφαία στιγμή της νεοελληνικής ποίησης, που έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της εξουσίας. 
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη και την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αφιερώνει στον Οδυσσέα Ελύτη τις φετινές εκδηλώσεις της Παγκόμιας Μέρας Ποίησης. Συγκεκριμένα το ΕΚΕΒΙ οργανώνει: Καμπάνια, με στίχους του Ελύτη που θα «ταξιδεύουν» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα (σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων), Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ρόδο και Ζάκυνθο. Ποιητικές βραδιές σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, όπου σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάζουν ποίηση του Ελύτη. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε βιβλιοπωλεία και στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τη Δευτέρα (8μμ, ελεύθερη είσοδος) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης, θα παρουσιάσει αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Ερως ο λυσιμελής» και στίχους των Σαπφώ, Αλκμάν, Αρχίλοχου, Μελέαγρου, Κριναγόρα, Αλκαίου και επιλογή από την «Παλατινή ανθολογία». Απαγγέλλουν: Ρένα Βενιέρη, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασίλης Οικονόμου, Ζωή Φυτούση. Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν οι: Irina Valentinova, Φρόσω Γλύτσου, Λόρνα, Γρηγόρης Βαλτινός, Ζωή Φυτούση. Σκηνοθετική επιμέλεια Βασίλη Οικονόμου.
Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (8μμ, ελεύθερη είσοδος) ο Νάνος Βαλαωρίτης με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο Ομηρος και το Αλφάβητο», θα μιλήσει για τη δομή των ομηρικών επών και το ελληνικό αλφάβητο.
Στον «Ιανό» (7μμ, ελεύθερη είσοδος) πολλοί άνθρωποι της λογοτεχνίας και της επιστήμης θα διαβάσουν αγαπημένα τους ποιήματα, ενώ άνθρωποι της μουσικής και του τραγουδιού θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα.

No comments: