Wednesday, April 14, 2010

Απολογία μητροπολίτη για τα Νέα Ελληνικά!

  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • Εξηγήσεις έδωσε στην Ιερά Σύνοδο ο Νικοπόλεως Μελέτιος επειδή ιερουργεί σε απλοποιημένη γλώσσα

1 comment:

Anonymous said...

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010
Μεταγραφή στη νεοελληνική κειμένων της λειτουργίας

Η είδηση που πραγματικά με έκανε να λυπηθώ πολύ είναι αυτή που αφορά στην αντίδραση της Ιεράς Συνόδου για την τέλεση της θείας λειτουργίας στη νεοελληνική γλώσσα. Ο μητροπολίτης Νικοπόλεως δήλωσε πως θεωρεί καθήκον του να κάνει όλους τους πιστούς να καταλαβαίνουν το λόγο του Θεού αλλά δεν έπεισε. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έπεσε στο κενό.

Αυτό με ενδιαφέρει και για τους μεγαλύτερους αλλά κυρίως για τους νέους. Πόσα παιδιά έχω ακούσει ότι δεν πατάνε στην εκκλησία επειδή δεν καταλαβαίνουν γρυ από όσα διαδραματίζονται και επειδή δεν αντέχουν να μένουν αμέτοχα σε όσα συμβαίνουν, αποξενώνονται από την εκκλησία!

Πόσοι και πόσοι νέοι δεν μου έχουν πει πως ούτε τη Μεγάλη Βδομάδα δε θέλουν να παρευρεθούν στη λειτουργία! Όσα αρχαία και να κάνουν στο σχολείο, δυσκολεύονται πολύ με τη γλώσσα, δεν καταλαβαίνουν τα εγκώμια, τους υπέροχους ύμνους, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκκλησιαστικά κείμενα! Και δεν τους λένε τίποτα οι ψαλμωδίες που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το λόγο! Θα μου πείτε ότι πρέπει να αποδέχονται έστω και χωρίς να κατανοούν; Όσοι έχετε εμπειρία από νεαρά άτομα, προσπαθείστε να τα πείσετε με τέτοιου είδους επιχειρήματα και μετά τα ξαναλέμε (πρέπει να σας πω ότι από ιεράρχη την έχω ακούσει την άποψη της αποδοχής, δεν είναι δική μου). Πώς θα προσεγγίσουν λοιπόν τους νέους οι έχοντες σχέση με την εκκλησία, πως θα αγγίξουν την ψυχούλα τους; Δεν φτάνουν τα προβλήματα της εποχής, πρέπει να σκοτίζονται και για τα γλωσσικά;

Δε θεωρώ ανήθικους όσους δεν πιστεύουν. Σέβομαι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων. Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να είναι ηθικοί, έντιμοι, αλτρουιστές. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντέχω την οπισθοδρόμηση, όταν ειδικά αφορά τους νέους που έχουν ανάγκη να έχουν αξίες, να στηριχτούν κάπου.

Και δεν θεωρώ προς δείχνει έλλειψη σεβασμού στην παράδοση η υιοθέτηση νέων πρακτικών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η υιοθέτηση της νεοελληνικής γλώσσας.

Αλλιώτικα θα ήταν τα πράγματα αν ΚΑΙ η εκκλησία - εκτός από την οικογένεια, το σχολείο και τους υπόλοιπους φορείς - συμμετείχε απτά, έμπρακτα, με άλλο λόγο, με άλλο ύφος, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων και δεν έμενε στα τυπικά. Δεν φτάνει το "ελάτε όπως είστε" του μακαριστού αρχιεπισκόπου. Χρειάζονται κι άλλα πολλά.


Χρυσούλα ΧΑΔ
Αναρτήθηκε από allalogia στις 4:55 π.μ.