Wednesday, April 21, 2010

Λιγότερα λεφτά, περισσότεροι εκδότες

7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ξεκινά αύριο [Πέμπτη 22 Απριλίου] η 7η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με υπουργό Πολιτισμού να την εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην 7χρονη ιστορία της. Ο Παύλος Γερουλάνος θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν μπορεί να τα βγάλει πέρα ένας οργανισμός με το προϋπολογισμό του μειωμένο κατά 30%.

Πυρετός χθες στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo, που θα  φιλοξενήσουν την έκθεση και την πολυμελή κινεζική αποστολή

Πυρετός χθες στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo, που θα φιλοξενήσουν την έκθεση και την πολυμελή κινεζική αποστολή

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είχε στη διάθεσή του 700।000 ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ για την περσινή. Θα διαπιστώσει επίσης πώς μπορούν να προετοιμάζουν μια διεθνή διοργάνωση οι 42 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ χωρίς να έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους.

«Μοιραζόμαστε την ίδια φτώχεια και ανέχεια με όλους τους άλλους φορείς του ΥΠΠΟ. Παρ' όλα αυτά, βρισκόμαστε εδώ για να χαράξουμε και να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο μια εθνική πολιτική για το βιβλίο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Τάκης Θεοδωρόπουλος. «Δεν έχουμε "πετρέλαιο", έχουμε όμως ιδέες», σχολίασε η διευθύντριά του, Κατρίν Βελισσάρη. Εχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αναζήτησης χορηγών και μείωσης κόστους, καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες, τελευταία στιγμή πάλι, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΤ ότι θα δώσει στο ΕΚΕΒΙ 100.000 ευρώ.

Δεν ήταν η μόνη δυσκολία. Υπάρχει και η παγκόσμια οικονομική κρίση που έκανε αβέβαιη τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων εκδοτών. Μετά ήρθε η ανακοίνωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ελάχιστες μέρες πριν τα εγκαίνια ήρθε και η ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας να επιτείνει την αγωνία των διοργανωτών για το αν θα έρθουν οι ξένες αποστολές. Κάτι που παραμένει ακόμη άγνωστο, ενώ όλοι παρακολουθούν την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από τις χώρες τις κεντροδυτικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 200 ατόμων αποστολή της Κίνας που φέτος είναι τιμώμενη χώρα. Επρόκειτο να έρθει μέσω Φρανκφούρτης. Πενήντα μέλη, που έπρεπε να φτάσουν πάση θυσία στη Θεσσαλονίκη, ταξίδεψαν τελικά μέσω Καΐρου και Ντουμπάι. «Ηταν ένα ταξίδι διάρκειας 30 ωρών από το Πεκίνο στην Ελλάδα, αλλά πάλι ήταν πολύ λιγότερο από τις 60 ώρες που χρειάστηκε να ταξιδέψει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για να επιστρέψει στην πατρίδα της από τις ΗΠΑ», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εκδόσεων της Κίνας, Ζαν Γι Τσε.

«Αυτή η διοργάνωση θα μας μείνει αξέχαστη», δήλωσε η Κ. Βελισσάρη. Παρ' όλα αυτά, οι Ελληνες εκδότες έρχονται. «Οχι μόνο οι σταθεροί. Τα περίπτερα είναι περισσότερα από πέρσι. Αυτό δείχνει ότι η έκθεση αντιστέκεται στην κρίση και ότι οι εκδότες έχουν ανάγκη απ' αυτό το ετήσιο ραντεβού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα παραμένει εξίσου πλούσιο με τις άλλες χρονιές, καθώς το ΕΚΕΒΙ εξασφάλισε την ίδια ποιότητα. Οι σοβαρές περικοπές άγγιξαν μόνο την ποσότητα», τόνισε.

Η δομή της έκθεσης παραμένει η ίδια, ενώ υπάρχουν καινοτομίες όπως η «Γωνιά των εφήβων», όπου θα γίνουν συναντήσεις του εφηβικού αναγνωστικού κοινού με συγγραφείς, αλλά και η «Γωνιά "Gourmet"». Η χρονική μετακίνηση της έκθεσης κατά ένα μήνα νωρίτερα, Απρίλιο φέτος, αντί τον Μάιο πέρσι, έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων που δήλωσαν επιθυμία να την επισκεφτούν (60 φέτος, έναντι των περσινών 35). «Η Μέση Εκπαίδευση πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο κι αυτό θα ξεκινήσουμε να το κάνουμε πράξη από τον επόμενο χρόνο κιόλας», υπογράμμισε ο Τ. Θεοδωρόπουλος.

* Η 7η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της αύριο το πρωί [Πέμπτη 22 Απριλίου]. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Διαρκεί έως και την Κυριακή.


No comments: