Monday, April 26, 2010

«Οργισμένος» συγγραφέας ξεχασμένων ανθρώπων

Ο Αλαν Σίλιτοου, ο συγγραφέας του «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί», της «Μοναξιάς του δρομέα μεγάλων αποστάσεων» (και τα δύο στα ελληνικά από τις εκδ. «Γράμματα») υπήρξε ο κορυφαίος της γενιάς των «Οργισμένων Νεαρών» της δεκαετίας του '50, που έδωσε φωνή στην καταπιεσμένη εργατική τάξη και κατήγγειλε με τόσο οργή τη συμβατική ηθική.


Πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο Τσάρινγκ Κρος του Λονδίνου.

Γεννημένος το 1928 στο Νότιγχαμ, εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 του για να εργαστεί σε εργοστάσια και στη συνέχεια υπηρέτησε στη RAF. Εγινε αμέσως γνωστός το 1958, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί», το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Αλμπερτ Φίνεϊ. Το επόμενο βιβλίο του, «Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων», έγινε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και ομοίως μεταφέρθηκε από τον Τόνι Ρίτσαρντσον («Οργισμένα νιάτα») το 1962 στη μεγάλη οθόνη. Ο Τομ Κόρτνεϊ, στην πρώτη του αυτή κινηματογραφική εμφάνιση, υποδύεται ένα αγόρι από το αναμορφωτήριο, που είναι καταπληκτικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Στη διάρκεια των προπονήσεών του θυμάται τη μίζερη ζωή του παρελθόντος και, τελικά, αρνείται να αναδειχθεί νικητής.

«Επανέφερε στο προσκήνιο ξεχασμένους ανθρώπους. Μετέτρεψε την καθημερινή ζωή σε ποίηση», δήλωσε ο Βρετανός ποιητής Ιαν Μακ Μίλαν. Το 2007 ο Σίλιτοου κυκλοφόρησε το βιβλίο «Gadfly in Russia», στο οποίο συγκέντρωσε τις εντυπώσεις του από τα αμέτρητα ταξίδια του στη Ρωσία. Ηταν παντρεμένος με την Αμερικανίδα ποιήτρια Ρουθ Φέινλαϊτ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

No comments: