Thursday, April 8, 2010

Η ζωή της στο «τσίρκο» Μέιλερ

«Ποια σύζυγος είστε εσείς;», ήταν η πιο συχνή ερώτηση που δεχόταν η Νόρις Τσερτς Μέιλερ. «Η τελευταία», απαντούσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Οντως. Εζησε με τον προκλητικό χρονικογράφο της Αμερικής, Νόρμαν Μέιλερ, 33 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατό του, το 2007. Απέκτησε μαζί του ένα παιδί και ανέθρεψε τα συνολικά εννέα παιδιά του.

Γνωρίστηκαν το 1975 σε ένα πάρτι που δόθηκε προς τιμήν του στην πόλη της, το Ράσελβιλ στο Αρκανσο. Η 26χρονη Μπάρμπαρα Τζιν Ντέιβις, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, δίδασκε καλλιτεχνικά στο Γυμνάσιο, ήταν διαζευγμένη και μητέρα ενός 3χρονου αγοριού. Εξασφάλισε μια πρόσκληση, με την ελπίδα ότι θα του αποσπάσει ένα αυτόγραφο. Το ίδιο βράδυ ο 52χρονος συγγραφέας τη συνόδευσε σπίτι της καταγοητευμένος.

Ο Μέιλερ ήταν διάσημος. Εκτός από το «Οι γυμνοί και οι νεκροί» είχε ήδη κυκλοφορήσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Οι στρατιές της νύχτας», είχε διεκδικήσει τον Δήμο της Νέας Υόρκης και είχε στο βιογραφικό του πέντε γάμους. Μέσα σε τέσσερις μήνες η Μπάρμπαρα μετακόμισε μαζί του στη Νέα Υόρκη, άλλαξε το όνομά της σε Νόρις Τσερτς και πέντε χρόνια αργότερα, όταν παντρεύτηκαν, πρόσθεσε και το Μέιλερ. Προχθές κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της «Ενα εισιτήριο για το τσίρκο» («Α ticket to the Circus», εκδόσεις Random House), ένα ειλικρινές, καθόλου σκανδαλοθηρικό ανάγνωσμα. «Πάντα έλεγα ότι δεν πρόκειται να γράψω για τον Νόρμαν, γιατί κανένας δεν θα με πίστευε. Οταν όμως τον έχασα άρχισα κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου να σκέφτομαι τη ζωή μας και, απλά, μου βγήκε. Δεν ήθελα να κατηγορήσω κανέναν, ήθελα να πω την ιστορία μου», εξηγεί στους «New York Times».

Παραμένει μια πολύ όμορφη γυναίκα. Οταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη εργάστηκε με επιτυχία ως μοντέλο. «Δεν ήμουν διανοούμενη. Εμαθα πολλά πράγματα δίπλα του, γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά μερικά πράγματα απλώς δεν τα καταλάβαινα», λέει. Θυμάται μια μέρα που κουβάλησε στο αεροπλάνο ένα βιβλίο της Μέρι Στιούαρτ. Δεν χωρούσε στην τσάντα της. «Πέτα το αμέσως. Δεν θέλω να σε δει κάποιος με αυτό», της είπε ο Μέιλερ.

Παραδέχεται ότι ήταν ο «πιο ενδιαφέρων άντρας που γνώρισε ποτέ στη ζωή της». Επιπλέον το «σεξ ήταν καταπληκτικό». Ομως, δεν φαίνεται να του συγχώρεσε τις απιστίες του με ένα «μικρό στρατό γυναικών». «Ποτέ δεν εμπιστεύεσαι ξανά με τον ίδιο τρόπο» ομολογεί. «Προσπάθησα να βρω κάποιον κι εγώ, όμως δεν τα κατάφερα. Κι έπειτα είχα δεθεί τόσο πολύ με τα παιδιά, που δεν ήθελα να τα παρατήσω. Ο Νόρμαν είχε διακόψει κάθε σχέση με τις μητέρες τους πριν ακόμη τα περισσότερα κλείσουν τα εφτά τους χρόνια. Εγώ τους προσέφερα ασφάλεια και σιγουριά».

Στα 61 της διατηρεί την ομορφιά της, ακόμη κι αν παλεύει την τελευταία δεκαετία σκληρά με τον καρκίνο.

No comments: