Thursday, April 15, 2010

Ημερίδα για το μυθιστόρημα στη Θεσσαλονίκη

Εννέα ομιλητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη θα συναντηθούν στις 23 Απριλίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο «Αναθεωρώντας το μυθιστόρημα», για να συζητήσουν σχετικά με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του μυθιστορήματος.


Τι μας κάνει να επιδιώκουμε το φανταστικό κόσμο των μυθιστορημάτων, να επενδύουμε σε ανύπαρκτες καταστάσεις ή να πιστεύουμε ότι μας συνδέει κάτι πιο δυνατό με τους χαρακτήρες των βιβλίων παρά με το γείτονά μας; Μπορεί το μυθιστόρημα σαν λογοτεχνικό είδος να μεταφέρει τον τρόμο και την αθλιότητα της σύγχρονης εποχής; Μπορεί να διευρύνει το οπτικό πεδίο μας και να επέμβει δυναμικά στους προβληματισμούς μας; Το μυθιστόρημα είναι σήμερα είδος υπό εξαφάνιση ή ανακαλύπτει διαρκώς νέους μηχανισμούς και νέες φωνές για να επιβιώσει;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει ο Τομέας Αγγλικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 9.15 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ και απευθύνεται σε όλους όσους διαβάζουν και αγαπούν το μυθιστόρημα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι εργασίες θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Πληροφορίες: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, 2310 54640, Θεσσαλονίκη. To αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.enl.auth.gr/events/rethinking_the_novel.html

No comments: