Sunday, April 11, 2010

Εκδόσεις Διήγηση। Βασίλης Καραγιώργος

Εχοντας ως εξαιρέσεις συγγραφείς όπως ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κούτσι και ο βραβευμένος με το περσινό γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κλάουντιο Μάγκρις, οι εκδόσεις Διήγηση στοχεύουν, από την αρχή της παρουσίας τους στον χώρο, στην ανεύρεση και παρουσίαση καινούριων ξενόγλωσσων συγγραφέων. Ο εκδότης τους, Βασίλης Καραγιώργος, μας «διηγείται» την ιστορία τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ: Πόσα χρόνια δραστηριοποιούνται οι εκδόσεις Διήγηση και πόσους τίτλους βιβλίων έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ουσιαστικά, μετά τις πρώτες «διερευνητικές» κινήσεις, το 2002, η αξιολογική μας δραστηριότητα στον εκδοτικό χώρο συμποσούται στα 4 με 5 χρόνια. Οι μέχρι τώρα εκδοθέντες τίτλοι ανέρχονται στους 100.

Σπ. Α.: Ποια είναι η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των βιβλίων που εκδίδετε;

Β. Κ.: Με δεδομένο ότι ο συνολικός σχεδόν όγκος της παραγωγής μας προέρχεται από μη ελληνόφωνες πηγές, πρωταρχικό μου μέλημα είναι η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο ευρύτερο πνευματικό επίπεδο. Προσωπικά, συναντώντας βιωματικά την πνευματική παραγωγή του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα, επαναπροσδιόρισα πολλούς από τους εσωτερικούς μου στόχους και προσπαθώ να τους εφαρμόζω στον εκδοτικό μου προγραμματισμό. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφού ένας εκδοτικός οίκος είναι και εμπορική επιχείρηση. Ετσι, οι πνευματικές μου ιδιαιτερότητες βρίσκουν απόλυτη ικανοποίηση στην έκδοση μελετών (φιλοσοφία, θέατρο, κλασική αρχαιότητα), ενώ στο κομμάτι της λογοτεχνίας έχω πλέον δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία ενός προφίλ σύγχρονου (με σημαντικές επιλογές στα μοντέρνα ρεύματα και στο θρίλερ-αστυνομικό).

Σπ. Α.: Διαβάζω στο «βιογραφικό» των εκδόσεών σας: «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η Διήγηση, για να πορευτεί με αυξητικούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου, αποβλέπει κυρίως στη "δημιουργία" συγγραφέων». Θα ήθελα να μου αναλύσετε αυτόν το στόχο.

Β. Κ.: Τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα, μέσα ή έξω από εισαγωγικά, δύσκολα θα εγκαταλείψουν έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, κίνηση που ισχύει αμφίδρομα, ενώ ένας μικρός εκδότης μπορεί να προσελκύσει ένα τέτοιο όνομα μόνο με επαχθείς γι' αυτόν οικονομικούς όρους. Προσπαθώ, λοιπόν, με τη βοήθεια και την αρωγή ειδικών, αλλά και συναδέλφων του εξωτερικού, να βρω συγγραφείς που υπηρετούν τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, αλλά και συγγραφείς που υπηρετούν ιδέες που επηρεάζονται από το πνευματικό περιβάλλον που σας περιέγραψα. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των ευπώλητων βιβλίων -που άλλοτε έχουν συνέχεια, άλλοτε όχι- σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν καρπό άσημων δημιουργών, οι οποίοι στη συνέχεια γνωρίζουν την καταξίωση.

Σπ. Α.: Οι σπουδές -αλλά και το βιβλίο σας [«βά», (2008)]- ειδικεύονται στα σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα που αφορούν τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας. Ποια είναι η άποψή σας για όλη τη συναφή λογοτεχνία που ανθεί τα τελευταία χρόνια;

Β. Κ.: Δεν με ενδιαφέρει επ' ουδενί η παραγωγή κειμένων που στηρίζονται σε απόκρυφα εκκλησιαστικά κείμενα και εξυπηρετούν νεοσυντηρητικές μεταφυσικές αγκυλώσεις προσώπων και κύκλων.

Σπ. Α.: Πώς βλέπετε τα σύγχρονα εκδοτικά δεδομένα;

Β. Κ.: Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει κάποιος εκδότης, μια πραγματική πρόκληση, σ' ένα περιβάλλον που προοιωνίζεται δύσκολο. Νομίζω, από την ελάχιστη και βραχυχρόνια πείρα που διαθέτω, ότι ο ασφαλέστερος δρόμος είναι η συνέπεια απέναντι στο αναγνωστικό κοινό, η δημιουργία δηλαδή ενός προφίλ και η διακονία του με αξιοπρέπεια και -αν μου επιτρέπεται η πομπώδης λέξη- αυταπάρνηση. Ευλόγως, η ποιότητα του παραγόμενου «προϊόντος» είναι ένα στοιχείο που ο αναγνώστης ανταμείβει, ακόμη και βραχυπρόθεσμα. Αν τηρηθούν αυτοί οι όροι, τότε ο αναγνώστης θα αναζητήσει τη γνώριμή του πηγή γνώσης. Τουλάχιστον εγώ ως αναγνώστης αυτό κάνω. Εξάλλου, ένας συνεπής εκδότης, με σύστημα και συνέχεια, δεν περνάει απαρατήρητος, ούτε αυτός ούτε το έργο του, από τη βιβλιοκριτική, τη συντεχνιακή (επαγγελματίες του χώρου) και τη βιβλιοφιλική (συστηματικοί αναγνώστες). Ας μου συγχωρεθούν κάποιοι όροι, άστοχοι ίσως.

Σπ. Α.: Επόμενα εκδοτικά σχέδια;

Β. Κ.: Επίκειται η έκδοση της «Καρτεσιανής γλωσσολογίας» του Τσόμσκι (με μια πολύ έγκυρη εισαγωγή), η μοναδική στο είδος της βιογραφία του Σοφοκλή από τον γνωστό Ζαν-Ζακ Ζουανά, η συνέχιση του έργου του Μάγκρις και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Σε ένα άλλο επίπεδο, εργάζομαι για την ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο μυθιστορημάτων με επίκεντρο τον νεοελληνικό Διαφωτισμό, ενώ χρονικά θα προηγηθεί ένα, ας το πω έτσι, εκδοτικό θρίλερ, με τίτλο «Αγνώστων στοιχείων», που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στοιχεία της πνευματικής ατμόσφαιρας της Mitteleuropa και της αναλυτικής φιλοσοφίας...

No comments: