Tuesday, April 27, 2010

ΔΕΘ: Κομφούκιος και Αριστοτέλης στη μάχη για έξοδο από την κρίση

http://www.cooperativeindividualism.org/aristotle-bust.jpg

Δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, αυτοί της Ελλάδας και της Κίνας συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα σε εκδήλωση με τίτλο «Αρχαίος Πολιτισμός και εκσυγχρονισμός: Διάλογος Ελλάδας- Κίνας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην οποία, φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Οικονομία, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Λουό Λινκουάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη σωστή καθοδήγηση της κινεζικής κυβέρνησης [..] η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες, ώστε να δείξει μεγαλύτερη αφοσίωση στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου» .

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Γ. Πουσσαίος τόνισε, για το ίδιο θέμα, ότι είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα υπενθυμίζοντας ότι «έχει υπογραφεί συμφωνία, ήδη από το 2006, στην οποία προβλέπεται η συνεργασία στην αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών, η αμοιβαία διευκόλυνση επενδύσεων, η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και η ενθάρρυνση συνεργασίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς και η συνεργασία στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση» .

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης κάνοντας ένα ιστορικό οδοιπορικό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όποιος ασχολείται σήμερα με την Κίνα ασχολείται με το μέλλον της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε ότι «ο μύθος της σημερινής Κίνας βασίζεται την ανάπτυξη. Η Κίνα είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει το ρου της παγκοσμιοποίησης». Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας & Πολιτικής της Κίνας Ζανγκ Γιουιάν εξηγώντας το πώς η Κίνα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της ανάπτυξης κατά 90% στα τελευταία δέκα χρόνια, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Χσιαο Πινγκ και στον «κινεζικό δρόμο», βασική αρχή του οποίου είναι ο ρεαλισμός και η επίτευξη του ζητούμενου αποτελέσματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Δρ. Συγκριτικής Φιλοσοφίας Μαριάννα Μπενετάτου τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «η δικαιοσύνη αντιτίθεται στην αδικία της παρανομίας και της ανισότητας, είτε αυτή προέρχεται από την πλεονεξία του ισχυρότερου, είτε από την αδιαφορία του ασθενέστερου. Ο Κομφούκιος θεωρεί ότι η ορθότητα διατηρεί ανέπαφο τον κοινωνικό ιστό αποτρέποντας τον ζηλόφθονο ανταγωνισμό». Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κομφούκιος Γρηγόρης Πραστάκος επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης βασικών αρχών και πρακτικών του σύγχρονου μάνατζμεντ και την υιοθέτηση πανανθρώπινων αξιών από τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, επισημαίνοντας ότι «οι αξίες αυτές είναι διάχυτες στα διδάγματα των Ελλήνων και Κινέζων φιλοσόφων». Ο κ. Πραστάκος είπε ότι «συνθέτοντας από την αρχαία φιλοσοφία, μπορούμε να αναδείξουμε στοιχεία όπως η φρόνηση, η εγκράτεια, η αυτοπειθαρχία, η συλλογική ευθύνη, η αρμονία και η υπομονή για να πετύχουμε καινοτόμες πρακτικές και καλύτερη διοίκηση» .

Ο καθηγητής της κλασικής ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Γιατρομανωλάκης εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο, τόνισε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» αλλά και «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» .

Στόχος της εκδήλωσης ήταν «να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση, η εμβάθυνση της φιλίας και η προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών» όπως ανέφερε ο υφυπουργός Γενικής Διεύθυνσης Τύπου & Εκδόσεων της Κίνας Σούν Σοουσάν, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός ότι «Κίνα και Ελλάδα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε εκπαιδευτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου & Εκδόσεων της Κίνας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, της Κινεζικής πρεσβείας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών.

http://www.pame.gr/images/simantika-prosopa/confucius.jpg

www।kathimerini.गर με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: