Tuesday, October 5, 2010

Δύο διαλέξεις περί ψυχής απόψε στο Megaron Plus

  • Του Ηλια Mαγκλινη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 5 Oκτωβρίου 2010
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Η ψυχή, ο έρωτας, η αγάπη, η σχέση μαρξισμού και χριστιανισμού, οι χαρισματικοί ηγέτες, ο Δαρβίνος - αυτά είναι μερικά από τα κεντρικά ζητήματα του θεματικού κύκλου «Σημείον Αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί», στο Megaron Plus, την ευθύνη του οποίου έχει ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Κοπιδάκης. Ο κύκλος των διαλέξεων αυτών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ).

«Επιλέξαμε δέκα θέματα, από αυτά που λέγονται βασικά, που προκαλούν πάντα διαφωνίες, αντιδικίες, ακριβώς επειδή είναι περίπλοκα και μεγάλα, αρχετυπικά θέματα. Γι’ αυτό έβαλα ως τίτλο “Εις σημείον αντιλεγόμενον” από το ευαγγέλιο του Λουκά», μας λέει ο καθηγητής Μ. Κοπιδάκης.

Η αρχή γίνεται απόψε στις 7 το απόγευμα, με μια εκδήλωση που τιτλοφορείται «Λόγοι περί ψυχής», με δύο διαλέξεις οι οποίες αναμένεται να έχουν πολύ ενδιαφέρον: στην πρώτη, η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΘΕ) Κατερίνα Ιεροδιακόνου επιχειρεί να δώσει μια γεύση από τον προβληματισμό, αλλά και τις διαφωνίες των αρχαίων φιλοσόφων γύρω από τη σημασία και τον κεντρικό της ρόλο στον καθημερινό βίο και την ανθρώπινη ευημερία («Οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την ψυχή»), ενώ στη δεύτερη, ο φιλόλογος-συγγραφέας Σωκράτης Κουγέας διερευνά το θέμα «Μανιάτικο μοιρολόι και ψυχή: πορείες ασύμπτωτες» με μαρτυρία και τεκμήριο της λαϊκής αντίληψης τα μανιάτικα Τραγούδια του Κάτω Κόσμου, για να αποκαλύψει τον κόσμο της στέρησης και του χωρισμού και την αντίληψη για ό,τι μένει από τον άνθρωπο πέρα από τον κόσμο των ζωντανών.

«Η Κατερίνα Ιεροδιακόνου», μας πληροφορεί ο Μ. Κοπιδάκης, «είναι ειδικευμένη σε ένα πολύ δύσκολο και παραμελημένο τομέα, όπως είναι η ελληνιστική φιλοσοφία. Στο άλλο άκρο, έχουμε το μανιάτικο μοιρολόι: αυτοσχεδιαστικό άσμα της γυναίκας που πενθεί, μια πρωτόγονη γυναικεία γραφή σε μια κοινωνία σκληρή, που διατηρεί πολλά αρχαϊκά χαρακτηριστικά. Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η Μάνη ήταν ο τελευταίος ειδωλολατρικός τόπος μέχρι το 10ο αιώνα, και η λέξη ψυχή δεν εμφανίζεται στα μοιρολόγια της Μάνης, όπως θα δείξει και ο Σωκράτης Κουγέας».
  • Οι άλλες εκδηλώσεις
Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει μια ακόμα εκδήλωση του κύκλου, αφιερωμένη στον έρωτα και την αγάπη, ενώ αργότερα θα διερευνηθεί η σύνθετη σχέση μαρξισμού και χριστιανισμού, ο Δαρβίνος και ο δαρβινισμός και η πρόσληψή του στην Ελλάδα, καθώς και το ζήτημα των χαρισματικών ηγετών: θα μελετηθούν οι περιπτώσεις του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου.

No comments: