Wednesday, October 13, 2010

Τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη τίμησε το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω»

Σε εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης 
«Είναι δύσκολο να με προσδιορίσει κάποιος, δεν είμαι συνεκτικό άτομο. Κομμάτια από δω κι από κει είμαι, όχι μόνο στον χώρο αλλά και στις γλώσσες, που έχω χρησιμοποιήσει, Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά. Δεν είναι κι άσχημο, γιατί προσπαθώ να τα συναρμολογήσω». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον εαυτό του ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο οποίος τιμήθηκε την Τρίτη από το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω».

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, στα 90 του χρόνια πάντα κομψός και σεμνός, με την αύρα του κοσμοπολιτισμού και μια αίσθηση πληρότητας από την προσωπική του διαδρομή, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του στην Στοά του Βιβλίου.

Το πρωτοποριακό του έργο ενέπνεε και εμπνέει, γεγονός που τον κάνει να αισθάνεται -όπως δήλωσε ο ίδιος- πιο τυχερός από άλλους ομότεχνους του, επειδή βρέθηκαν νέοι πανεπιστημιακοί που μελέτησαν και έγραψαν για την δουλειά του.

Ο δημιουργός και «καλλιτέχνης της λογοτεχνίας», όπως τον χαρακτηρίζει η φιλόλογος Ελισάβετ Αρσενίου, στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Διαβάζω», «ζει πάντα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, βορείου και νοτίου ημισφαιρίου».

Εχει καλλιεργήσει όλα τα είδη της γραφής , από την ποίηση , την πεζογραφία , το θέατρο και το δοκίμιο, βραβεύτηκε διεθνώς, ενώ για χρόνια θεωρείτο ένας «αιρετικός».

Εξ αρχής ο Νάνος Βαλαωρίτης, «αντιστάθηκε επιτυχώς στην επαρχιώτικη ροπή των ελληνικών γραμμάτων» είπε ένας εκ των ομιλητών, ο κριτικός και μεταφραστής Βίκτωρ Ιβάνοβιτς.

«Συνομίλησε επί ίσοις όροις με το παγκόσμιο υπερρεαλιστικό κίνημα, προχώρησε ένα βήμα μπροστά από τους πρώτους διδάξαντες Έλληνες υπερρεαλιστές, δεν έμεινε δέσμιος της αυτόματης γραφής αλλά την μετάλλαξε από συνταγή σε θέμα» πρόσθεσε.

Σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, η μελέτη του Νάνου Βαλαωρίτη, γύρω από την ακροφωνία στα ομηρικά έπη, στοιχείο που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει παραμεληθεί και από τους αρχαίους αλλά και από τους σύγχρονους.

Κατά τον Νάνο Βαλαωρίτη, «ο διαχωρισμός των ραψωδιών με τίτλους γραμμάτων υπαγορεύει το περιεχόμενο. Δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο,το περιεχόμενο να υπαγορεύει την φόρμα».

Για παράδειγμα ότι στην τρίτη ραψωδία της Ιλιάδας, το θέμα είναι η γυνή, στην Οδύσσεια αναφέρεται ο γέρων Νέστορας κ.οκ.

Την χθεσινή εκδήλωση, συντόνισε η δημοσιογράφος Αντιγόνη Κατσαδήμα και ο διευθυντής του «Διαβάζω» Γιάννης Μπασκοζος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: