Wednesday, October 20, 2010

Εργαστήρια ποίησης για εφήβους με τον Στρατή Πασχάλη οργανώνει το ΕΚΕΒΙ


  • (8-12/11 & 6-10/12/2010)
Η ποίηση ως βίωμα και αισθητική εμπειρία είναι το θέμα των εργαστηρίων ποίησης για εφήβους που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των δωρεάν εκπαιδευτικών εργαστηρίων που προσφέρει το «Εργαστήρι του βιβλίου». Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Λυκείου και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου 2010 καθώς και από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010 (ώρες: 10.00-11.30 π.μ.).

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή και να συνομιλήσουν με έναν σημαντικό εκπρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, τον Στρατή Πασχάλη. 

«Η ποίηση είναι η συντροφιά και η παρηγοριά του ανθρώπου. Γλυκαίνει την ψυχή μας και μας ταξιδεύει με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί» γράφει ο ίδιος στο αντίστοιχο αφιέρωμα του Mικρού Aναγνώστη (mikrosanagnostis.gr).

Η προσέγγιση του ποιητικού λόγου, του κλασικού όσο και του μοντέρνου, μέσα από τη ματιά ενός ποιητή από τη μια πλευρά και των εφήβων από την άλλη, προσφέρεται για ελεύθερο διάλογο και δημιουργικές συζητήσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία και την αγάπη για την ποίηση.

 * Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Παράλληλα με το ποιητικό του έργο, γράφει μελέτες και κριτικές, μεταφράζει ξένους συγγραφείς και ποιητές, ενώ ασχολείται συστηματικά και με τη θεατρική μετάφραση. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1994), το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998) και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (1999). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη. Επίσης έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο και ένα μυθιστόρημα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
  • Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά 
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2010)
[με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου]

Στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά (ώρα: 17:00-20:00), ενώ το τρίτο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα.

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 55 εκπαιδευτικών Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, βιβλιοθηκονόμων καθώς και αρκετών γονέων που με μεγάλο ενδιαφέρον συζήτησαν για το πώς θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο μέσα από δράσεις απαλλαγμένες από διδακτισμό και «διαγωνισμούς» που θυμίζουν παραδοσιακό σχολείο.

Με εισηγητές τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, συγγραφέα και Πρόεδρο του Κύκλου, την Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικό και Αντιπρόεδρο του Κύκλου, και τη Διατσέντα Παρίση, εικονογράφο, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: «Παιχνίδια για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας», «Δημιουργώντας και στηρίζοντας μια σχολική βιβλιοθήκη - δράσεις φιλαναγνωσίας για πρωτάκια», «Δράση και διάδραση με αφορμή το βιβλίο». 

Εκφράστηκε επίσης το αίτημα για οργάνωση περισσότερων σεμιναρίων στη διάρκεια του σχολικού έτους.
  • Φτιάξε το δικό σου μήνυμα για το βιβλίο! 
Εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας - Φεβρουάριος 2011  
 [με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου]                 
Για τον Φεβρουάριο του 2011 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- οργανώνουν εργαστήρια αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζουμε κάθε χρόνο προς τιμήν του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν την ημέρα των γενεθλίων του(2 Απριλίου).

Αρχικά τα παιδιά θα δουν και θα διαβάσουν τις αφίσες και τα μηνύματα που παρουσιάζει η ΙΒΒΥ τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Στη συνέχεια, τα παιδιά κάθε ομάδας ζωγραφίζουν τις δικές τους αφίσες, φτιάχνουν τα δικά τους συνθήματα, γράφουν τις δικές τους ιστορίες ή τη συνέχεια στις ιστορίες των μηνυμάτων, με στόχο να προωθήσουν την ανάγνωση και το βιβλίο!

Οι καλύτερες δημιουργίες θα ανεβαίνουν στο κόμβο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ και θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2011!

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Νηπιαγωγείου, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αθ. Διάκου 4 117 42 Αθήνα (μετρό Ακρόπολη)
Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων
Εύη Γεροκώστα
Τηλ.: 210-9200332
Fax: 210-9200305
E-mail: egerokosta@ekebi.gr

No comments: