Monday, October 4, 2010

Οι... διορθώσεις δεν πέρασαν, η «Ελευθερία» πολτοποιήθηκε

Το µυθιστόρηµά του «Οι διορθώσεις» – κυκλοφόρησε το 2001 _, όχι µόνο πούλησε 3 εκατοµµύρια αντίτυπα αλλά τον καθιέρωσε και ως τη µεγάλη ελπίδα της αµερικανικής λογοτεχνίας. Τώρα που είναι έτοιµο να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν (φωτογραφία), η «Ελευθερία», τα µέσα ενηµέρωσης παραληρούν, πολλοί µιλούν για «νέο Τολστόι» – παρ’ όλο που ο ίδιος είπε στην ιταλική «La Repubblica» «εντάξει, δεν είµαι και ο Τολστόι» –, το περιοδικό «Τime» µάλιστα τον έκανε εξώφυλλο, πράγµα που κάνει πρώτη φορά για µυθιστοριογράφο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ωστόσο η «Ελευθερία» είχε κάποιες τελευταίες... διορθώσεις που δεν πέρασαν στην εκτύπωση. Και το βιβλίο αποσύρθηκε από τα βρετανικά βιβλιοπωλεία, µε χιλιάδες αντίτυπα να οδηγούνται στην πολτοποίηση. Ο ίδιος ο Φράνζεν παρακίνησε τους αναγνώστες του να µη διαβάσουν αυτή την εκδοχή που κυκλοφόρησε γιατί στο τυπογραφείο έγινε λάθος και τυπώθηκε µια παλιότερη που έχει αλλάξει.

Από σήµερα τα βιβλιοπωλεία θα έχουν τη νέα εκδοχή, ωστόσο το τυπογραφείο αρνείται ότι επρόκειτο για δικό του λάθος.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΗarperCollins πριν από µία εβδοµάδα. Στις ΗΠΑ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόµη αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει και εκεί ήδη τυπωθεί η λαθεµένη εκδοχή. Σε όλες πάντως τις εκδοχές, φιλοδοξία του Τζόναθαν Φράνζεν είναι να φτιάξει ένα µυθιστόρηµα που να κλείνει µέσα του µια εποχή. Είναι η εποχή – τα τελευταία εννέα χρόνια που έγραφε το βιβλίο – κατά την οποία το τι σηµαίνει «Ελευθερία» το όριζε ο Τζορτζ Μπους. [ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010]

No comments: