Saturday, October 9, 2010

Διάκριση για τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη


Στον συγγραφέα, δοκιμιογράφο και δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη απένειμε ο Γάλλος Πρέσβης Κριστόφ Φαρνό, τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών για τη συμβολή του στο τομέα του πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο. Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, άρθρα και μεγάλες συνεντεύξεις με διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού (στις εφημερίδες «Le Monde, Το Βήμα). Έχει κάνει επίσης πολυάριθμα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για την Κρατική Γαλλική και την Ελληνική Ραδιοφωνία (France Culture, Τρίτο Πρόγραμμα). 

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται: το βιβλίο «Mot ΰ Mot» (Λέξη προς λέξη) που συνυπογράφει με την Ντανιέλ Μιτεράν, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 από τις γαλλικές εκδόσεις Cherche-Midi. Το «Σε Πρώτο Πρόσωπο: Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο εκδόθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ενώ η γαλλική μετάφρασή του θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2011 από τις εκδόσεις Actes Sud. 

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η διατριβή του φέρει τον τίτλο: «Ο Μύθος του Ορφέα στον Κινηματογράφο και το Θέατρο του 20ού αιώνα». Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις στο Παρίσι, όπως την επέτειο της Αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Σορβόννη (16 Ιουνίου 2004), καθώς και τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Σατλέ το 2006. Το 2008 του αποδόθηκε ο τίτλος του Πρέσβη Πολιτισμού της Ελλάδας στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσά τους η ποιήτρια Κική Δημουλά και ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος

No comments: