Wednesday, October 6, 2010

Ντέιβιντ Μαλούφ: Ενας Αυστραλός ξαναγράφει τη ραψωδία Ω

  • Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μαλούφ θα βραβευτεί στην Αθήνα για το βιβλίο του «Ransom», εμπνευσμένο από την «Ιλιάδα»

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
O Ντέιβιντ Μαλούφ είχε ακούσει την ιστορία του Τρωικού Πολέμου από τη δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο, μια μέρα του 1943, σε καιρό πολέμου. Εξήντα και πλέον χρόνια αργότερα, γοητευμένος από τη διαδικασία της αφήγησης και περίεργος για τις ανείπωτες ανθρώπινες ιστορίες, δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της ραψωδίας Ω της «Ιλιάδας»: ο Πρίαμος, με ένα κάρο φορτωμένο με θησαυρούς των Τρώων, εισέρχεται κρυφά στο στρατόπεδο των Αχαιών για να εξαγοράσει το σώμα του νεκρού Εκτορα από τον οργισμένο Αχιλλέα.

Ο σημαντικότερος, σύμφωνα με πολλούς κριτικούς, εν ζωή αυστραλός λογοτέχνης είναι μάλλον άγνωστος στην Ελλάδα. Από τη συγγραφική παραγωγή του (ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα) έχει κυκλοφορήσει μόνο το μυθιστόρημα «Αναπολώντας τη Βαβυλώνα» (Καστανιώτη, 1999). Ευκαιρία για να γνωρίσουμε τον 76χρονο συγγραφέα από το Μπρισμπέιν αποτελεί η βράβευσή του στην Αθήνα με το βραβείο John D. Criticos. Το μυθιστόρημά του «Ransom» (2009, «Εξαγορά») ήταν υποψήφιο ανάμεσα σε περισσότερα από 100 αγγλόφωνα έργα με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό.

Η αφήγηση του Μαλούφ εστιάζει στο ανθρώπινο και στο ταπεινό. Πίσω από τον έξοχο Αχιλλέα υπάρχει ο άνδρας που θρηνεί τον χαμό του φίλου του. Πίσω από τον γηραιό βασιλιά της Τροίας βρίσκεται ο συντετριμμένος πατέρας, ο οποίος επίσης βλέπει το τέλος του να πλησιάζει από το χέρι του γιου του Αχιλλέα, του Νεοπτόλεμου.

Δεν είναι μόνο το ταλέντο του Μαλούφ στην ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων που κάνει σπουδαίο αυτό το μυθιστόρημα. Η γλώσσα του ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην περιγραφή του συγκεκριμένου, τη ζωή της καθημερινής Τροίας στη λεπτομέρειά της, και στον αφαιρετικό στοχασμό. Ο πεζός λόγος του έχει ρυθμό ποιητικό και ο λυρισμός τού συναισθήματος είναι συγκρατημένος, δεν γλιστράει στο εύκολο μελόδραμα.

Εύρημα του συγγραφέα ο Σόμαξ, ο γέρος αμαξάς που συνοδεύει τον Πρίαμο στο ταξίδι του, ένας άνθρωπος του λαού που δεν το πιστεύει ότι συνοδεύει τον βασιλιά του σε αυτή την ιερή αποστολή και ο οποίος, ως άλλος ραψωδός, θα αφηγηθεί στην επιστροφή πώς πέρασε τη νύχτα στο στρατόπεδο των Ελλήνων και ότι του πρόσφεραν κρέας που είχε ψήσει ο ίδιος ο θεϊκός Αχιλλέας. Οι ακροατές του όμως δεν τον πιστεύουν· είναι γνωστός ψεύτης. Είναι 100 ετών και πίνει πολύ. Το «Ransom» δικαίως θα κερδίσει το έπαθλο των 10.000 στερλινών που συνοδεύουν το βραβείο. Πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  
  • Cotsen Ηall, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι  
  • Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 19.30 
  • Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο ιρλανδός μυθιστοριογράφος και κριτικός Κολμ Τόιμπιν

No comments: