Friday, January 30, 2009

Απεβίωσε ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης


Ο Βίκτωρ Παπαζήσης

Ο Βίκτωρ Παπαζήσης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου εκδοτικού οίκου, ενός εκ των παλαιότερων της χώρας, απεβίωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε ηλικία 71 ετών.

Με τις εκδόσεις Παπαζήση, τις οποίες ίδρυσε ο πατέρας του Αργύρης το 1929, ασχολήθηκε αφού προηγουμένως φρόντισε να σπουδάσει Οικονομικά στην ΑΒΣΠ και να εντρυφήσει σε ειδικά βιβλία και στην ευρύτερη ακαδημαϊκή σκέψη. Η βασική καινοτομία του από τότε που έγινε ενεργό μέλος της επιχείρησης, το 1956, ήταν να εξοικειώσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με δοκίμια γύρω από την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τους συγγραφείς τους, οι οποίοι ήταν συνήθως στοχαστές και διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας.

Τα πολυδιάστατα ενδιαφέροντά του τον οδήγησαν μοιραία και στην πολιτική δράση. Το 1969 συνελήφθη από τη χούντα, βασανίστηκε και δικάστηκε για τη συμμετοχή του στη «Δημοκρατική Αμυνα». Παρέμεινε έγκλειστος ως το καλοκαίρι του 1973. Την περίοδο εκείνη ο εκδοτικός οίκος, αγνοώντας τις απειλές της δικτατορίας, συνέχιζε την έκδοση πολιτικών βιβλίων υπό τη διεύθυνση της συζύγου του Ισαβέλλας Παπαζήση και του Δήμου Μαυρομμάτη.

Μετά τη μεταπολίτευση ο Βίκτωρ Παπαζήσης ασχολήθηκε με τον επαγγελματικό συνδικαλισμό. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού βιβλίου, καθώς και πρόεδρος ή μέλος πολλών κινήσεων πολιτών, ενώ αρθρογραφούσε συστηματικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Το εκδοτικό έργο συνεχίζει ο γιος του Αλέξανδρος Παπαζήσης.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 12.30 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (Ιερός Ναός Αγ. Θεοδώρων).
Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στο Ιδρυμα Ερευνών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης».

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του
θανάτου του Βίκτορα Παπαζήση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Βίκτωρ Παπαζήσης ήταν ένας αγωνιστής για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις ιδέες, τη γνώση. Ανθρωπος με ελεύθερο φρόνημα, δημιούργησε μια νέα κουλτούρα στο χώρο των γραμμάτων και άνοιξε καινούργιους ορίζοντες στις εκδόσεις. Ο Βίκτωρ Παπαζήσης ήταν ασυμβίβαστο πνεύμα και ήξερε να δίνει μάχες για τις ιδέες και τα πιστεύω του. Στην οικογένεια του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε τα εξής για το Βίκτωρα Παπαζήση: «Ο Βίκτωρ Παπαζήσης υπήρξε σε ολόκληρη τη ζωή του μαχητής. Το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα του εκφράστηκε μέσα από τολμηρές εκδοτικές πρωτοβουλίες, που σημάδεψαν το χώρο του βιβλίου και της ακαδημαϊκής σκέψης. Οι αγώνες του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και, μετέπειτα, για την εμπέδωση και την εμβάθυνσή της, η προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους συνεχιστές του εκδοτικού του έργου, για κάθε ελεύθερο ενεργό πολίτη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

No comments: