Monday, January 12, 2009

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο



Ετος Ρίτσου ανακηρύχτηκε το 2009, λόγω των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο του γιορτασμού, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», αφιερώνει στον Γιάννη Ρίτσο την πρώτη της φετινή εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα (8.30 μ.μ ), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (μέσα στη ΔΕΘ, είσοδος από την πύλη της πλατείας ΧΑΝΘ), με τίτλο: «Οι Ατρείδες του Ρίτσου». Πρόκειται για περιδιάβαση στην «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, από τον Νικηφόρο Παπανδρέου και τους ηθοποιούς Δημήτρη Ναζίρη και Εφη Σταμούλη.

Ο Γ. Ρίτσος, όσο κανένας άλλος Ελληνας ποιητής, μας «σηκώνει ψηλότερα» από τη λήθη της ιστορίας, θυμίζοντας πόσο η ανθρώπινη ύπαρξη έχει τη δύναμη και την υποχρέωση να αντιδικήσει με την αρχή και την τάξη, διαφορετικά ο θάνατος είναι μάταιος και ο έρωτας φλυαρία... Οπως φαίνεται στην «Ισμήνη», ο χρόνος και η εποχή δεν έχουν σημασία, γιατί στο πρόσωπο της Ισμήνης ο ποιητής ζωντανεύει μια ανθρώπινη ύπαρξη με όλες τις αντιθέσεις, αντιφάσεις, ενοχές, επιθυμίες και αναστολές που έχει κάθε άνθρωπος...

Στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου το πάθος για ζωή και η βίωση της καθημερινότητας, με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, εξασφαλίζουν στο άτομο αιώνια νεότητα ή οδηγούν στη μεταφορική της επαναβίωση. Η νεότητα συνδέεται, επίσης, με την ανανέωση του κοινωνικοπολιτικού οράματός του. Παράλληλα με τον έρωτα, ο ποιητής εξυμνεί την επανάσταση, την επαναστατική συμπεριφορά, το μεγαλείο των κοινωνικών αγώνων και έτσι ξαναγυρίζει σε παλαιότερα σύμβολα του έργου του: «Οχι γονατιστός / ολόρθος ανυψώνω την ακμαία / προσευχή μου/... αγιασθήτω τ' όνομα του Ανθρώπου /... αγιασθήτω η Ενάρετη Ειρήνη επί Γης και εν Υψί/ στοις...».

Η αγωνιστική, ανθρώπινη και δημιουργική μεγαλοσύνη του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί δεδομένο αδιαμφισβήτητο ακόμη και για τους πιο δύσπιστους. Το έργο του συνδέθηκε με το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους. Η ριζοσπαστική διαμαρτυρία του αταλάντευτου κομμουνιστή, του διεθνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό και στην αστική ηθικολογική υποκρισία, τον καταξίωσε ως παντοτινό ποιητή της επαναστατικής εξύψωσης του ανθρώπου.

Ριζοσπάστης, Τρίτη 13 Γενάρη 2009

No comments: