Tuesday, January 27, 2009

Εφυγε ο πιο βραβευμένος αμερικανός συγραφέας

Ο Τζον Απντάικ σε ομιλία του το 1998 στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία των ΗΠΑ
Το Βήμα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε χθες από καρκίνο του πνεύμονα ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός συγγραφέας Τζον Απντάικ, γνωστός παγκοσμίως χάρη στα διασημότερα έργα του ,οι «Μάγισσες του Ιστγουϊκ» και την «Σειρά του Λαγού» (The Rabbit series) που ξεκίνησε το 1960 με το «Τρέχα Λαγέ» και ολοκληρώθηκε το 2001 με το πέμπτο βιβλίο της σειράς, «Rabbit remembered». Για δυο από τα έργα αυτής της σειράς, το «Rabbit is Rich» και το «Rabbit at Rest», ο Απντάικ βραβεύθηκε με το Πούλιτζερ.
Γεννημένος στις 18 Mαρτίου του 1932 στο Σίλινγκεν της Πενσυλβανίας, ο Απντάικ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1954 και για ένα χρόνο σπούδασε γραφικές τέχνες στη Ruskin School of Drawing and Fine Arts της Οξφόρδης χωρίς ποτέ να ακολουθήσει τον δρόμο της ζωγραφικής.
Η συνεργασία του με το περιοδικό New Yorker άρχισε το 1955 και υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Συγγραφέας του οποίου τα έργα συχνά εμφανίζονταν στην λίστα των μπεστ σέλερ, ο Απντάικ έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, κριτικές, τα απομνημονεύματά του, «Self-Consciousness» αλλά και διάσημα άρθρα, όπως εκείνο για τον άσσο του μπέιζμπολ Τεντ Γουίλιαμς. Ανάμεσα στα περισσότερα από 50 βιβλία του θα βρούμε τα «Ο τρομοκράτης», «Χωριά», «Γερτρούδη και Κλαύδιος», «Το τέλος του χρόνου», «Μπραζίλ» και τις συλλογές διηγημάτων
«Αποσπάσματα του έρωτα». Εκτός από το Πούλιτζερ ο Απντάικ είχε κερδίσει κάθε λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής.

No comments: