Tuesday, January 27, 2009

Λογοτεχνικό Πρωινό Αφιερωμένο στη Στέλλα Βογιατζόγλου στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το 40ό Λογοτεχνικό Πρωινό του στη συγγραφέα Στέλλα Βογιατζόγλου σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 12 μ.μ. στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στέλλα Βογιατζόγλου (1950-2008)

Γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της. Εργάστηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και για πολλά χρόνια έκανε εκπομπές λόγου στο ραδιόφωνο. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, μελέτες, βιβλία για παιδιά, καθώς και εισηγήσεις για λογοτεχνικά συνέδρια (ΑΠΘ, UNESCO κα). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γερμανικά. Το σενάριό της για την ταινία μικρού μήκους Το τσιφτετέλι από τη σειρά «η Θεσσαλονίκη διηγείται», εκπροσώπησε την ΕΤ3 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ευρείας Οθόνης, στο Άμστερνταμ, το 1997. Το πρώτο της θεατρικό έργο Ενδοοικογενειακά μεταδόθηκε σε συνέχειες από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας. Ακολούθησε το Στην υγειά των χαμένων που μεταφράστηκε στα γερμανικά, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990 και επιλέχτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο European Drama Award (1992). Τα θεατρικά στιγμιότυπα Εξάπαντος και Ωραία που είναι η αυγή συμμετείχαν στην παράσταση Εντός Σχεδίου(;) από το Θέατρο των Καιρών, ενώ το Τσικλιντάν βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (2001) και έπειτα σε νέα μορφή, με τη συνεργασία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου από το KΘΒΕ (2004) όπου και ανέβηκε για δύο σεζόν (2005-2006). Η Στέλλα Βογιατζόγλου υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές

Λογοτεχνική επιλογή: Ρούλα Αλαβέρα

Επιλογή κειμένων/σύνθεση αρχειακού υλικού/σύλληψη-σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Εισηγητές:

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Συγγραφέας

Θανάσης Γεωργιάδης, Ποιητής-Συγγραφέας

Διανομή ΚΘΒΕ (με αλφαβητική σειρά):

Μισέλ Βάλεη, Δημήτρης Κολοβός, Φούλης Μπουντούρογλου, Στέλλα Ράπτη, Εύη Σαρμή, Αλέξανδρος Τσακίρης.

Συμμετέχει επίσης η ηθοποιός Μαρία Μωραϊτοπούλου

Μουσική επιμέλεια:

Οι μουσικές επιλογές είναι της ίδιας της Στέλλας Βογιατζόγλου και προέρχονται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της: Έτσι κουβεντιάζοντας (Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας), Και...τα ασήμαντα, σημαντικά (ράδιο-Παρατηρητής), Και... ό,τι ήθελε προκύψει (πολιτιστικό ραδιόφωνο ΕΤ3). Τo υλικό επεξεργάστηκε ηχητικά ο Γιώργος Χατζηβασιλείου.

Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου

Υπεύθυνοι παράστασης

Οδηγός σκηνής: Ιωάννα Λιάκου

Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Θωμάς Κώστας

Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Ζίγκας

Χειριστής κονσόλας ήχου: Νίκος Τσολάκης

Λογοτεχνικά πρωινά του ΚΘΒΕ που ακολουθούν

Ιωάννα Καρυστιάνη 1 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια ημέρα ποίησης 15 Μαρτίου 2009

Γιώργος Σκαμπαρδώνης 29 Μαρτίου 2009

Βασίλης Ιωαννίδης 12 Απριλίου 2009

No comments: