Monday, July 7, 2008

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟ - ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Ο Γιώργος Σκούρτης υποστηρίζει πως δόθηκε  εντολή να μην πουλιέται το βιβλίο του «Σε  παραλήρημα...»
Ο Γιώργος Σκούρτης υποστηρίζει πως δόθηκε εντολή να μην πουλιέται το βιβλίο του «Σε παραλήρημα...»
Με επιστολή του προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης ισχυρίζεται πως το βιβλιοπωλείο «Ιανός» αρνείται να πωλήσει το βιβλίο του «Σε παραλήρημα...» γιατί αφορά την υπόθεση Ζαχόπουλου. «Ο ρηξικέλευθος ιδιοκτήτης του “Ιανού” κ. Νίκος Καρατζάς», υποστηρίζει, «έδωσε εντολή στους πωλητές του να μην πωλούν το βιβλίο μου, επειδή, λέει, “ξεφτιλίζει τον φίλο του κ. Χρήστο Ζαχόπουλο” και δεν θέλει να τον κάνει “ρόμπα” από το δικό του βιβλιοπωλείο!». Είναι άκρως συγκινητική η φιλική και ανθρώπινη συμπαράστασή του προς τον παλιόφιλό του από τη Θεσσαλονίκη- και νυν εξέχοντα... “υπάλληλό” του. (Να θυμίσω πως ο “Ιανός” στην Αθήνα άνοιξε το 2005, όταν ο Ζαχόπουλος ήταν ο κυρίαρχος των κονδυλίων του ΥΠΠΟ...) Εν ολίγοις... φάγαμε πόρτα!
Θεωρώ όμως ότι αυτή η εντολή “απαγόρευσης” του βιβλίου μου ομοιάζει με ΄κείνο το παλιό “κάψτε τα βιβλία” και όζει κάπως... βλακωδώς. Γιατί δεν μου το είπε απλά και σταράτα; Φίλε Γιώργο, σου προσφέρω 2 εκατ. ευρώ και δύο υφισταμένές μου- τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα;- για να αποσύρεις το βιβλίο. Απλά πράγματα... (Τι τον προσέλαβε τον σύμβουλο;)».
Από την πλευρά του ο Νίκος Καρατζάς υποστήριξε σε απάντησή του ότι «υπάρχουν αποδείξεις λιανικής που ακυρώνουν τον ψευδή ισχυρισμό του Γιώργου Σκούρτη», ότι «ο Χρήστος Ζαχόπουλος νοσηλεύεται σε κλινική αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να είναι εξέχων υπάλληλός μου» και ότι ο «Ιανός» «δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ με οποιονδήποτε τρόπο από το ΥΠΠΟ». Και καταλήγει: «Λυπάμαι που ένας συγγραφέας του μεγέθους του Γ. Σκούρτη επιστρατεύει τόσα ψέματα και τόσους βρώμικους υπαινιγμούς για να προβάλει το βιβλίο του!».

● Στο μεταξύ πόλεμος έχει ξεσπάσει και για το έργο δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών ύψους πλέον των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η κοινοπραξία των βιβλιοπωλείων «Ελευθερουδάκη» και «Παπασωτηρίου» προσέβαλε τον διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι κακώς αποκλείστηκε από αυτόν. Ο αποκλεισμός αφήνει τον «Ιανό» (μαζί με την εταιρεία χονδρεμπορίου Απόλλων) ως μόνο υποψήφιο. Ο αποκλεισμός έγινε γιατί στην προσφορά υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός αντιτύπων (730.800), όχι όμως και ο απαιτούμενος αριθμός τίτλων (13.252). Τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκη» και «Παπασωτηρίου» ισχυρίζονται ότι «οι όροι άλλαξαν στον δρόμο από το υπουργείο Πολιτισμού», ενώ ο «Ιανός» υποστηρίζει ότι «δεν διάβασαν σωστά την προκήρυξη». Η διαμάχη έχει προκαλέσει την αντίδραση εκδοτών, αποδεκτών των χρημάτων του διαγωνισμού, καθώς οι προθεσμίες είναι στενές και τα κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν. Μαζί θα χαθεί ξανά και η ευκαιρία δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών.

No comments: