Sunday, July 13, 2008

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Λεωνίδας Κύρκος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη φημολογία για την υποβάθμιση ή ιδεολογική χειραγώγηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη (ζήτημα στο οποίο η "Αυγή" αναφέρθηκε αναλυτικά την προηγούμενη Κυριακή 6 Ιουλίου, στα "Ενθέματα"), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από την ίδρυσή του το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, κοπιάζοντας και επιμένοντας, ανταποκρίνεται με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης στο αίτημα για την ορθολογική αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελληνικής γλώσσας, δίχως μεγαλοϊδεατικά εφαλτήρια και αξιολογικές δογματικές ιεραρχήσεις. Το έργο του είναι σημαντικό και γιατί με το κύρος του εφοδίασε και εφοδιάζει με εργαλεία, διαδικτυακή στήριξη και επικοινωνία όσες και όσους ενδιαφέρονται να μιλήσουν ή να διδάξουν τη γλώσσα του λαού μας. Συγχρόνως αποτελεί μια ανεξάρτητη, έγκυρη και δημοκρατική φωνή που συνεχίζει το επιστημονικό έργο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, από το οποίο η ελληνική κοινωνία ωφελήθηκε σε πολλά επίπεδα και χάρη στο οποίο πιστέψαμε όλοι ότι μεταδικτατορικά εγκαταστάθηκε οριστικά η γλωσσική (και μορφωτική) ισοτιμία των ελληνόφωνων συμπολιτών μας. Το ΚΕΓ διευρύνει την οπτική Τριανταφυλλίδη εργαζόμενο σήμερα, εκτός των άλλων, για την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της ισοτιμίας των άλλων γλωσσών που ομιλούνται στη χώρα μας, ενώ αντιμετωπίζει τη σχέση της ελληνικής με τις γλώσσες των άλλων λαών της Βαλκανικής και της Ευρώπης χωρίς πολιτικές ή ιδεοληπτικές κατευθύνσεις.

Όλα τούτα με κάνουν να αισθάνομαι την ανάγκη να συμπαρασταθώ σε εκείνες και εκείνους που επιθυμούν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΓ και συνακόλουθα της δουλειάς των ανθρώπων του, όπως αυτή διεκπεραιώνεται έως τώρα και μάλιστα με την ενίσχυση της σύνδεσής του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω του δημοκρατικού του παρελθόντος στα γλωσσικά ζητήματα και του διεθνώς αναγνωρισμένου γλωσσολογικού του παρόντος. Η συγκυρία της παρούσας μου δήλωσης σχετίζεται με τη διαφαινόμενη αναχρονιστική στροφή στην κρατική γλωσσική πολιτική, στροφή στην οποία κάποιοι εντάσσουν, και γι' αυτό φαίνεται να προγραμματίζουν, την αποδυνάμωση του ΚΕΓ και την αποκοπή του από το γόνιμο επιστημονικό περιβάλλον του ΑΠΘ. Και στο χώρο της γλώσσας ζητούμενο είναι το δημοκρατικά εύλογο: να αποφύγουμε κάθε τι που χρησιμοποιείται στο να κατασκευάζονται εκλεκτοί και παρίες.

Λεωνίδας Κύρκος

No comments: