Wednesday, September 2, 2015

Ο Νέσμπο συναντά τους αναγνώστες του στην Αθήνα

Ο Τζο Νέσμπο θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει βιβλία.
Ο Τζο Νέσμπο θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει βιβλία.

Κορυφαίος στη χώρα του, διάσημος σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, ο Τζο Νέσμπο έρχεται, επιτέλους, στην Αθήνα για μία συνάντηση με τους «Nesbomaniacs» και τους υπόλοιπους αναγνώστες του. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ο πολυβραβευμένος Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τη ζωή, τη δουλειά του και τη δημιουργία του επιθεωρητή Χάρι Χόλε, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Γεννημένος το 1960 στην πόλη Μόλντε της Νορβηγίας, ο Τζο Νέσμπο ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά ένας τραυματισμός ανέτρεψε τα σχέδιά του. Παραμένει πάντως δεινός αναρριχητής και κάθε φθινόπωρο επισκέπτεται την Κάλυμνο για να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μπέργκεν, εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολούνταν με τη μουσική. Ωστόσο ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν συγγραφέας, ώσπου, στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυστραλία, ξεκίνησε να γράφει μια πρώτη εκδοχή της «Νυχτερίδας», που κυκλοφόρησε το 1997. Βασικός ήρωας του βιβλίου ήταν ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε, ο οποίος έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε εννέα ακόμα μυθιστορήματα. Απρόβλεπτος, ικανός στη δουλειά του αλλά βασανισμένος στην προσωπική του ζωή, ο Χάρι, που «δανείστηκε» το όνομά του από την ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος» του Κάρολ Ριντ, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αποφασισμένος να εξιχνιάσει τα πιο μυστηριώδη εγκλήματα. Το 2008, ο συγγραφέας ίδρυσε το Ιδρυμα Χάρι Χόλε, το οποίο δραστηριοποιείται για τη μείωση του αναλφαβητισμού στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Σήμερα, τα βιβλία του Νέσμπο έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκ. αντίτυπα σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ ο ίδιος έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Riverton Prize, το Glass Key και μία υποψηφιότητα για το βραβείο Edgar Allan Poe. Το μυθιστόρημά του «Κυνηγοί κεφαλών» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Νορβηγό σκηνοθέτη Μόρτεν Τίλντουμ. Από το 2007, μεταξύ των φανατικών αναγνωστών του είναι και χιλιάδες παιδιά, χάρη στη σειρά «Δόκτωρ Παρδαλός».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τις 6.30 μ.μ. Το βιβλίο του Τζο Νέσμπο «Περισσότερο αίμα», συνέχεια του μπεστ σέλλερ «Αίμα στο χιόνι», θα κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το «Αίμα στο χιόνι» έχει ήδη εξασφαλίσει η Warner Bros.

No comments: