Friday, April 24, 2015

Μια μοναδική συνάντηση με τον Διονύση Χαριτόπουλο στον ΙΑΝΟ

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Μια μοναδική συνάντηση με τον Διονύση Χαριτόπουλο στον ΙΑΝΟ

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου οι αναγνώστες του Διονύση Χαριτόπουλου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον συγγραφέα στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συναντήσεις κορυφής στο café του ΙΑΝΟΥ». Στις «συναντήσεις κορυφής» που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο café του ΙΑΝΟΥ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Τη Δευτέρα το βράδυ θα συνομιλήσει με τον συγγραφέας Διονύση Χαριτόπουλο για την Ελλάδα και τη σύγχρονη περιπέτεια του Ελληνισμού, από τον Άρη Βελουχιώτη μέχρι τις μέρες μας όπου όλα φαίνονται να έχουν καταρρεύσει.

«Εδώ είναι Ελλάδα. Είμαστε στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά δεν είμαστε Σλάβοι∙ συνορεύουμε με την Ανατολή, αλλά δεν είμαστε μουσουλμάνοι∙ ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Δυτικοί. Τι είμαστε; Έλληνες. Αυτό κάποιοι συμπλεγματικοί δεν μπορούν να το αντέξουν» σημειώνει ο Διονύσης Χαριτόπουλους στη συλλογή κειμένων του με τίτλο «Ημών των Ιδίων».
Στον ίδιο τόμο ο συγγραφέας σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τους νεόπλουτους («Την οικονομική δύναμη που συγκροτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας, την αποτελούν άνθρωποι από το οικονομικό πουθενά»), την αριστερά («όταν άνθρωπος ακούει σήμερα κάποιον να δηλώνει αριστερός δεν ξέρει τι να υποθέσει»), το λάιφ στάιλ («η πλήρης υποβάθμιση της ευφυΐας, της λογικής και της μοναδικότητας κάθε άνθρωπου»), τις μοντέρνες δουλειές («η καριέρα είναι η σύγχρονη κοιλάδα των δακρύων»), τα δελτία ειδήσεων (το δελτίο είναι εστία αποπολιτισμού και αποβλάκωσης»), την ανεργία («η ανεργία είναι η σύγχρονη αμαρτία. Η ίδια η κοινωνία που την προκαλεί, την καταδικάζει προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της») και πολλά άλλα.
 Ο ευφυής συγγραφέας του βιβλίου «Εγχειρίδιο Βλακείας» και της μελέτης «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων», της μεγαλύτερης ιστορικής έρευνας που έγινε ποτέ για τον Άρη Βελουχιώτη, σε μια από τις πολύ σπάνιες εμφανίσεις του. Σίγουρα θα έχει πολλά να πει.
Ολα τα βιβλία του Διονύση Χαριτόπουλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος.
INFO
Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, ώρα 20:30
IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το παρακάτω link:
https://www.youtube.com/watch?v=P-nnM6KQV9k&feature=youtu.be 

No comments: