Wednesday, April 15, 2015

Ε. Γκαλεάνο: Μαχητικός συγγραφέας μέχρι το τέλος

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/04/2015
  • «Εφυγε» στα 74 χρόνια του ο «ακτιβιστής» - συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.
ΑΠΩΛΕΙΑ. Χαρακτηρίστηκε «η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής» ο Ουρουγουανός Εδουάρδο Γκαλεάνο, που κατά σύμπτωση έφυγε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Γκίντερ Γκρας. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 74 χρόνων. Μετείχε ενεργά, μέσω των κειμένων του, σε μαχητικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, είχε συλληφθεί και εξοριστεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη, το 1973. Το βιβλίο του «Open Veins of Latin America» («Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», εκδ. Κουκκίδα), που είχε χαρίσει ο Ούγκο Τσάβες στον Μπαράκ Ομπάμα, θεωρείται το εμβληματικό του έργο και το έγραψε μόλις στα 31 του χρόνια. Ενα έργο που τότε είχε απαγορευτεί από τα στρατιωτικά καθεστώτα της Ουρουγουάης, της Χιλής και της Αργεντινής.



Εντονα πολιτικοποιημένος και μαχητικός, δεν έχανε ευκαιρία να καταθέτει τη δική του ματιά για τον σύγχρονο κόσμο: «Τα κράτη δεν ασχολούνται πλέον με τη διοίκηση και αφοσιώνονται στην αστυνόμευση. Οι πρόεδροι μετατρέπονται σε διαχειριστές ξένων εταιρειών. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι καλοί διερμηνείς. Οι βιομήχανοι μετατρέπονται σε εισαγωγείς. Οι πολλοί εξαρτώνται ολοένα περισσότερο από τα περισσεύματα των λίγων. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Οι αγρότες χάνουν τη γη τους. Τα παιδιά χάνουν την παιδική τους ηλικία. Οι νέοι χάνουν την επιθυμία να πιστεύουν».
Στα ελληνικά κυκλοφορούν αρκετά από τα βιβλία του. Εκτός από το πολύ γνωστό του «Οι ανοιχτές πληγές της Λατινικής Αμερικής», μπορούμε να διαβάσουμε τα: «Μνήμες φωτιάς», «Ο αιώνας του ανέμου», «Το βιβλίο των εναγκαλισμών» (Κέδρος), «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου», «Ενας κόσμος ανάποδα» (Στάχυ), «Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία», τα περισσότερα από τις εκδόσεις «Πάπυρος», απ’ όπου κυκλοφόρησε το 2014 «Η ανάσταση του παπαγάλου».

No comments: