- Ένας αιώνας από τον θάνατό του
- O Ρούπερτ Μπρουκ αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα
Πώς αλλιώς, άλλωστε, θα μπορούσε το νησί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Ελεύθεριο Βενιζέλο, τους λογοτέχνες και τους δεκάδες επισήμους που θα κατέφθαναν για παραστούν στην εκδήλωση; Στην πλατεία Μπρουκ τοποθετήθηκε το ορειχάλκινο άγαλμα του ποιητή, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο. Τα αποκαλυπτήρια τελέστηκαν στις 5 Απριλίου του 1931 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Άγγελος Σικελιανός.
Το πόσο σημαντική προσωπικότητα υπήρξε ο Μπρουκ μαρτυρεί και η νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου (26 Απριλίου 1915) και φέρει την υπογραφή του Ουίνστον Τσώρτσιλ.
«Ο Ρούπερτ Μπρουκ είναι νεκρός. Ένα τηλεγράφημα του Ναυάρχου από τη Λήμνο μάς πληροφορεί πως αυτή η ζωή έσβησε ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ν’ ανθίζει. Μια φωνή ακούστηκε για μια στιγμή, μια νότα ήχησε πιο αληθινή, πιο συναρπαστική, πιο ικανή να δείξει την ευγένεια της νιότης μας, όπως της έπρεπε» έγραψε ο Τσώρτσιλ.
- Οι εκδηλώσεις 100 χρόνια μετά
Το πρωί της 23ης Απριλίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο στον τάφο του Ρούπερτ Μπρουκ, στον Όρμο Τρεις Μπούκες, στον ελαιώνα όπου ο ποιητής λάτρευε να ηρεμεί. Ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων του και κατάθεση στεφάνων από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Τζων Κίττμερ, τον βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φ.Σπανό, τον δήμαρχο Σκύρου Μ.Χατζηγιαννάκη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ Νιλ Μέιμπιν, καθώς και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.
Στην τελετή παρευρέθηκε άγημα και τιμητική φρουρά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σαλπιγκτής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε δύο βρετανικά εμβατήρια.
- Η έκθεση
Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου, του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μέσα από την έκθεση, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού γνωρίζουν τη ζωή και το έργο του Ρούπερτ Μπρουκ και παράλληλα ανακαλύπτουν ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Στη σύντομη ομιλία του ο βρετανός πρέσβης Τζων Κίττμερ τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εδώ στην Ελλάδα και την Αγγλία, οι εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται κάθε χρόνο μας φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με την κληρονομιά των δυο παγκοσμίων πολέμων, καθώς προσπαθούμε να φανταστούμε τη φρίκη που έζησαν οι παππούδες μας και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την κληρονομιά που μας άφησαν: την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής».
«Είναι καθήκον μας» συνέχισε «να διδάσκουμε τις νεότερες γενιές ώστε να ξέρουν τις θυσίες που έγιναν. Και η έκθεση που εγκαινιάσαμε εδώ σήμερα αποτελεί έκφραση αυτού του καθήκοντος. Ο Ρούπερτ Μπρουκ ήταν μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του. Ελπίζω ότι όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης θα φύγουν πεπεισμένοι για την ανάγκη να μη λησμονήσουμε, να μη λησμονήσουμε ποτέ εκείνους που θυσίασαν το μέλλον τους για το παρόν μας».
«Ο Ρούπερτ Μπρουκ αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο που δένει τη Σκύρο με τη Βρετανία, αυτά τα δύο νησιά» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Βρετανία.
Την κεντρική ομιλία στην τελετή εγκαινίων, με θέμα «Ρούπερτ Μπρουκ: Ένα ορόσημο στην ιστορία της Σκύρου», απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Άννα Φαλτάιτς.
«Το άγαλμα του Μπρουκ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο νησί της Σκύρου. Για τον κόσμο, ο Ρούπερτ Μπρουκ είναι ένας μεγάλος ποιητής του πολέμου και ένα σύμβολο της αθάνατης ποίησης. Για τη Σκύρο, όμως, είναι όμως πολύ περισσότερο: είναι εκείνη η σπίθα που αναζωπύρωσε τη φλόγα του σκυριανού πολιτισμού» τόνισε η κ. Φαλτάιτς, κάνοντας παράλληλα μία σύντομη αναφορά σε ξεχασμένες, αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες από τις προετοιμασίες της εκδήλωσης του 1931.
Άννα Ανδίρα
Newsroom ΔΟΛ
24/04/2015
24/04/2015
No comments:
Post a Comment