Monday, November 3, 2008

Νένη, λουσμένη στα χρώματα και στο φως

Της Αριστέας Βασιλειάδου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 01/11/2008

Μας ξάφνιασε στον θάνατο της, όπως μας ξάφνιαζε στα βιβλία της, στα οποία της άρεσε να παίζει με τον φόβο, με τα μυστικά που παραμονεύουν, με τους ήρωες να ακροβατούν ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Σαν μια αστυνομική ιστορία η τελευταία της, τελειωτική αποχώρηση, όπως αυτές που χρησιμοποιούσε στα μυθιστορήματά της.

Έτσι έφυγε η Νένη Ευθυμιάδη, η συγγραφέας, η γυναίκα γεμάτη ζωή. Η φιλάρεσκη και μαζί στοχαστική. Ένας άνθρωπος με προβληματισμούς και σθεναρή κριτική στάση απέναντι στην εξουσία. Γιατί η Νένη ήταν ένα βαθιά κοινωνικό, ένα ουσιαστικά πολιτικό ον, που σάρκαζε τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έφερε ένα νέο πνεύμα στην ελληνική πεζογραφία ξεφεύγοντας από τα στενά ελληνικά όρια, καθώς πάντα κινιόταν μέσα στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη.

Φίλη Νένη,

Κρατάω τα βιβλία σου με τις ευρηματικές ιστορίες σου, την ανατρεπτικότητά τους, τον υποδόριο σαρκασμό... Κρατάω τις άνετες κουβέντες μας για τη λογοτεχνία και την πολιτική στη βεράντα το σπιτιού σου... Τις ενθουσιώδεις κουβέντες σου με τον Γιάννη για το κομπιούτερ ... Κρατάω τα μεσημεριάτικα τραπεζώματα στη βεράντα στο Χαλάνδρι... Κρατάω τη θύμηση σου από τον χώρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης να οργανώνεις και να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και την τέχνη και τον πολιτισμό και τη σύγχρονη σκέψη....

Θα σε θυμάμαι να πίνεις μπίρα από το κουτάκι μέχρι ν αλλάξεις και να αποφασίσεις να πίνεις μόνον σοκολάτα... Να καπνίζεις τα δικά σου ξεχωριστά τσιγάρα...Να βάφεις τα νύχια σου πράσινα γιατί λάτρευες τα χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε, το ασημί, το μοβ... Να γεμίζεις το σπίτι σου με φώτα και λαμπάκια και να διατηρείς τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Φίλη Νένη,

Είχες πει πως θέλεις να αποφύγεις, όταν πεθάνεις, τους εξευτελισμούς των τελετών και των μνημόσυνων, γι αυτό κι εμείς οι φίλοι σου δεν θα κάνουμε μνημόσυνα. Θα ετοιμάσουμε ένα ωραίο τραπέζι και θα σε θυμηθούμε.

No comments: