Thursday, November 13, 2008

Σχολικές βιβλιοθήκες: πρόβλημα που δεν φαίνεται να βρίσκει λύση

Ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός ασχολείται χρόνια με τις σχολικές βιβλιοθήκες και την επισφαλή πορεία τους. Χθες απευθύνθηκε σε φορείς και σωματεία από τον χώρο του βιβλίου και τον χώρο της εκπαίδευσης, κινητοποίησε πρώην υπουργούς (Γερ. Αρσένη, Π. Τατούλη) και βουλευτές (Αννα Φιλίνη) και έκανε μια συνέντευξη Τύπου για το θέμα που τον απασχολεί.

Παρότι σταρ της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν, αναμφισβήτητα, ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης, αφού όλοι περίμεναν μία ακόμα δήλωσή του, τα πράγματα με τις σχολικές βιβλιοθήκες έχουν φτάσει στο ναδίρ. Οι 266 νέες που είχαν αναγγελθεί κινδυνεύουν να μην ιδρυθούν ποτέ, αφού ο μειοδοτικός διαγωνισμός λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όσο για το κονδύλι για τη δημιουργία τους, είχε ξεκινήσει από το ποσόν των 70.431.000 ευρώ και σήμερα υπάρχουν μόνο 15 εκατ. ευρώ. Την ίδια φθίνουσα πορεία έχει και ο αριθμός των σχολικών βιβλιοθηκών που είχε εξ αρχής αναγγελθεί: από τις αρχικές 1.000, περιορίστηκαν στις 648 και τελικά η προκήρυξη έγινε για 266.

Όσο για τις πρώτες 499, εκείνες που ιδρύθηκαν το 2003 επί υπουργίας Ευθυμίου, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. «Δεν δόθηκε ούτε ένα λεπτό για τον εμπλουτισμό τους», λέει ο Γ. Δαρδανός. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αν δεν γίνει κάτι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα χαθεί και το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ, αφού στο επόμενο ΕΣΠΑ «δεν έχει γίνει καμιά πρόταση ούτε για ίδρυση περαιτέρω βιβλιοθηκών, ούτε για τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών».

Οι αριθμοί πάντως που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικοί: υπάρχουν 499 βιβλιοθήκες σε σύνολο 16.089 σχολείων, που σημαίνει μία ανά 32 σχολεία, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δαρδανός. Ο Γεράσιμος Αρσένης, που επί υπουργίας του πρωτοσυζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών, αλλά τότε (το 1992) ναυάγησε, αφού «το ζήτημα μπλοκαρίστηκε από ανταγωνισμούς εκδοτικών συγκροτημάτων που δεν τις ήθελαν», ήταν σαφής: «Οι βιβλιοθήκες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια». Κονδύλια που πρέπει να συνοδεύονται από σχεδιασμό, ανθρώπους που να αγαπούν τη δουλειά τους, να έχουν σχέση με τις βιβλιοθήκες και τη λειτουργία τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Φιλίνη, κατέγραψε τις σχολικές βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Αγγίζουν τον μαγικό αριθμό «14». Και δεν μιλάμε για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενα πρόβλημα που δεν φαίνεται να βρίσκει λύση.

No comments: